Bitcoin вече е нещо остаряващо. Това казват пред Reuters част от криптоинвеститорите, които залагат на блокчейн технологията като инструмент за вдъхване на нов живот на традиционните активи.

Тъй като цените на криптовалутите се колебаят в очакване на следващия си спад или скок, пазарът на "токенизацията" - издаването на базирани на блокчейн цифрови токени, които представляват различни активи - от облигации до акции и недвижими имоти, може би най-накрая достига критични нива на приемане.

Големи финансови компании като London Stock Exchange Group, WisdomTree и Mirae Asset Securities или са инвестирали в платформи за търговия с подобни токени през последната година, или са в преговори за разработването им. Други като Franklin Templeton, UBS Asset Management и ABN Amro пък вече стартираха токенизирани версии на активи като фондове на паричния пазар и зелени облигации.

Повече от 1/3 от институционалните инвеститори в САЩ и почти 2/3 от инвеститорите с висока стойност планират да инвестират в токенизирани активи през тази или следващата година, според две проучвания сред общо над 300 участници, проведени от EY-Parthenon през май.

Криптохаосът от 2022 все още стряска фондовете за рисков капиталПрез първата половина на годината инвестициите в криптокомпании са намалели с почти 3/4 спрямо миналата


Според Колин Бътлър, глобален ръководител на отдела за институционален капитал в блокчейн компанията Polygon Labs, именно потенциалът за спестяване на транзакционни разходи кара големите инвестиционни играчи да се интересуват от тях.

"В момента борбата за пазарен дял и печалби е като бой с ножове, така че тези идеи за намаляване на разходите са много силни", казва той и добавя, че институциите са прекарали години в проучване на токенизацията и сега се чувстват по-комфортно да стартират подобни проекти.

Поддръжниците на идеята казват, че токенизацията предлага на традиционните финанси по-прозрачна търговия, повишена ликвидност, плюс намалени разходи и време за сетълмент, чрез автоматизиране на процесите посредством интелигентни договори - базирани на блокчейн пактове, които се уреждат автоматично.

От друга страна, критиците изтъкват големите пропуски в търговската инфраструктура, липсата на съгласувана глобална регулация и все още ограниченото влияние на концепцията сред инвеститорите.

Когато AI и блокчейн се срещнат – една перфектна комбинацияКомбинацията между двете технологии крие много възможности за криптосвета


Но засега действителното емитиране и стойността на токенизираните традиционни активи остават малки.

Мрежов ефект

Пазарната капитализация на токенизираните публични ценни книжа е 345 млн. долара, според данни на Dune Analytics, което е малка част от по-широкия пазар на криптовалути, който достига 1 трилион. Тези токени са отбелязали ръст от 2,3% през последните 30 дни, изоставайки от ръста на Bitcoin за същия период с около 10%.

В съвместен доклад на Northern Trust и HSBC от началото на тази година се посочва, че до 2030 г. от 5 до 10% от всички активи ще бъдат цифрови.

Макар че идеята за токенизация съществува почти толкова дълго, колкото и криптовалута №1, новосъздаденият пазар не е отговорил на всички очаквания. Но сега някои участници виждат значителен напредък.

Инвеститорите в ETF залагат на диверсифицикация на стратегиите си Инвестициите се пренасочват към качествени акции със силни баланси


"Смятам, че този път е различно, до голяма степен защото сега се наблюдава участие на високо ниво от страна на големи компании", казва Морган Крупецки, ръководител на отдел "Институции и капиталови пазари" в Ava Labs.

Но пречките остават, като участниците на пазара посочват, наред с други неща, и необходимостта от по-големи пулове за търговия. И все пак някои са оптимистично настроени.

"В бъдеще хората се надяват на по-добър мрежов ефект, при който повече компании да възприемат едни и същи платформи, така че активите да станат по-търгуеми", смята Дъг Швенк, главен изпълнителен директор на Digital Asset Research.