Плащанията от атаки за откуп (ransom attack), свързани с криптовалути, почти са се удвоили до 1 млрд. долара през 2023 г.

Тази рекордна цифра подчертава ескалиращата заплаха, която представляват киберпрестъпниците в дигиталния бизнес.

Според компанията за блокчейн анализи Chainalysis измамниците са се насочили към институции като болници, училища и държавни учреждения.

"Астрономическият ръст на броя на участниците в заплахите, които извършват атаки с цел получаване на откуп, е основен фактор, който допринася за това увеличение", казва Алън Лиска, анализатор в компанията за киберсигурност Recorded Future.

През миналата година престъпниците са изкарали огромната сума от 1,1 млрд. долара под формата на плащания на откупи.

Това е значителен скок спрямо регистрираните през 2022 г. 567 млн. долара.

Откупи, вируси, човешки грешки – как хакерите ни манипулират в мрежатаАгенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) идентифицира 8 основни онлайн заплахи

На фона на този скок, Chainalysis отбелязва спад в загубите, произтичащи от други престъпления, като измами и хакерство.

Заслужава да се отбележи и възхода на Биткойн, водещата криптовалута, посочва Beniznga.

Покачвайки се с 60% от края на септември, биткойнът достигна 43 134 долара.

Коментирайки тенденцията, Chainalysis отбелязва: "Все по-голям брой нови играчи бяха привлечени от потенциала за високи печалби и по-ниските бариери за навлизане".

Компанията изтъкна разпространението на "лова на едър дивеч" като доминираща стратегия през последните години, като значителна част от обема на приходите от откупи се състои от плащания, надхвърлящи 1 млн. долара.

Хакерите зад атаката на щатския тръбопровод получили биткойни за $90 млн.Смята се, че хакерската групировка DarkSide е преустановила дейност

Група дигитални изнудвачи, известни като "cl0p", попаднаха в заглавията на изданията заради своите дейности.

Използвайки софтуер за споделяне на файлове, наречен MOVEit, групировката събра близо 100 млн. долара под формата на откупи.

Засегнатите организации варираха от правителствени отдели до известни структури като телекомуникационния регулатор на Обединеното кралство и енергийния гигант Shell.

През ноември беше разкрита киберпрестъпната група "Black Basta", която е изнудила над 107 млн. долара в биткойни.

ФБР: Китайски хакери атакуват американските компании за изкуствен интелект18 от 20-те най-успешни компании за изкуствен интелект в света идват от САЩ

Обезпокоително е, че значителна част от изпираните плащания на откупи са намерили път към санкционираната руска борса за криптовалути Garantex.

Освен това кражбата на криптовалута чрез киберпрестъпления и атаки с цел получаване на откуп се очертава като значителен източник на финансиране за Северна Корея, според доклади на ООН.

Данните на Chainalysis може да подценяват ролята на криптовалутата в престъпността, тъй като проследяват единствено адреси на портфейли, идентифицирани като незаконни.

Забележително е, че липсват плащания за престъпления, които не са свързани с криптовалути, като например такива, използвани в сделки за трафик на наркотици.