Испанското министерство на финансите планира да разшири правомощията си за конфискуване на крипто и незаменими токени (NFT) като част от нова данъчна реформа.

Изземането на тези активи ще се случва при казуси на неплатени данъци, посочва El Economista.

Министерството на финансите е предложило реформи в Общия закон за данъците, по-конкретно в член 162, които ще дадат право на местния орган на данъчната агенция да конфискува криптовалути като изпълнение на дълг.

Освен това се предлагат изменения в Общия правилник за събиране на данъци, които да позволят налагането на ембарго върху криптовалутите.

В Колорадо вече може да се плащат данъци в криптовалутиПлащанията на данъци в Колорадо се приемат чрез PayPal Cryptocurrency Hub с такси за обслужване от 1 долар плюс 1.83% от сумата на плащането

Министерството вече разполага с информация за притежаваните от данъкоплатците криптовалути, като добавя, че от тази година физическите лица и компаниите са задължени да декларират криптовалути им в чужбина, отбелязва El Economista.

Испания пое пионерска роля сред европейските държави, като наложи цялостен данъчен контрол върху криптото.

Данъкоплатците са задължени да плащат върху печалбите или загубите, свързани с криптовалути, в своите декларации за облагане на доходи.

Президентът на Казахстан иска по-високи данъци за криптоиндустриятаДобивът на криптовалути в Казахстан се увеличи рязко през последните няколко месеца

Освен това декларирането на криптоактиви трябва да бъде направено до март тази година.

Това задължение се отнася конкретно за тези, чиито средства в криптовалути надхвърлят 50 000 евро. За физическите лица, чиито криптоактиви се съхраняват в портфейли за самостоятелно съхранение (като MetaMask или Ledger), има специален формуляр за данък.

Испанският данъчен регулатор е издал над 325 000 предупреждения на жители, които не са декларирали своите криптовалути през 2023 г., отбелязвайки значителен скок спрямо 150 000 предупреждения, през 2022 г., съобщава crypto.news.