Пазарите на акции в САЩ се понижиха значително в понеделник, след като новите икономически данни накараха инвеститорите да намалят залозите си за спад на лихвените проценти тази година.

След най-доброто си първо тримесечие от 2019 г. S&P 500 започна търговския ден на зелено с леки ръстове, но обърна курса, след като последният доклад на Института за управление на доставките (ISM) показа, че производствената активност в САЩ се е увеличила през март за първи път от септември 2022 г.

Широкият борсов индекс завърши надолу с 0,2%, а Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,6%, след като и двата затвориха миналата седмица при рекорди.

Силата на големите технологични акции помогна на Nasdaq Composite да постигне ръст от 0,1%.

Данните на ISM не са правителствени, но са внимателно наблюдавани от инвеститорите. Въз основа на проучване на мениджърите по покупките, индексът за производствената активност на ISM за март достига 50,3 пункта - увеличение от 47,8 през февруари и над нивото от 48,1, очаквано от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal. Резултат от над 50 пункта показва разширяване на дейността.

Инвеститорите разчитаха, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти тази година, за да понижи риска от икономическо забавяне. Някои обаче се притесняват, че силните данни могат да попречат на централната банка да намали лихвите толкова, колкото пазарът очакваше.

Доходността на държавните облигации на САЩ, която до голяма степен отразява очакванията на инвеститорите за краткосрочните лихвени проценти, се повиши след излизането на доклада на ISM. Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се изкачи обратно до върха на диапазона си за 2024 г., установявайки се на 4,329%, спрямо 4,192% в четвъртък преди дългия празничен уикенд. Доходността расте, когато цените на облигациите падат.

Фючърсите на лихвените проценти показват, че инвеститорите все още очакват, че Фед ще намали лихвите три пъти тази година, започвайки от срещата си през юни. Очакваните шансове за три или повече съкращения обаче са намалели до около 55%, според CME Group, от 66% в четвъртък. В началото на тази година инвеститорите очакваха шест намаления на лихвите.

В края на първото тримесечие акциите до голяма степен пренебрегнаха спада в залозите за намаляване на лихвените проценти. S&P 500 се покачи с 10% през първите три месеца на годината, добавяйки към ръста от миналогодишните 24%.

Ръстът е подхранван от вълнението около изкуствения интелект, солидните корпоративни печалби и увереността на инвеститорите, че инфлацията се връща към целта на Фед от 2%, въпреки два месеца на по-горещи от очакваното данни за ценовия натиск. Всички 11 сектора на S&P 500, с изключение на недвижимите имоти, отбелязаха напредък през първото тримесечие.

Тази инерция не се пренесе в първия ден на април. Сред многото акции, които се понижиха, фармацевтичният гигант Walgreens Boots Alliance падна с 9,9%, след като отбеляза огромна тримесечна загуба миналата седмица.

Акциите на Trump Media & Technology Group паднаха с 21%. Социалната мрежа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп отчете резултати за цялата 2023 г., показващи, че близо 60 милиона долара оперативна загуба.

Междувременно Тръмп си осигури необходимите $175 млн. долара, за да спре изпълнението на присъдата си за гражданска измама на стойност $454 млн. по време на обжалването ѝ., съобщава WSJ.

Бившият президент е получил парите чрез Knight Specialty Insurance Company - доставчик на капиталова подкрепа и възможност за застраховане. Общата сума, която Тръмп е получил, е близо 267 милиона долара, които ще му помогнат за обжалванията по две граждански дела. Апелативният съд, разглеждащ делото за гражданска измама, едва ли ще се произнесе до по-късно тази есен, което означава, че всички финансови санкции, пред които е изправен Тръмп, който спечели номинацията за президент на Републиканската партия, вероятно ще настъпят след ноември.