Инфлацията в САЩ се е повишила в съответствие с очакванията за февруари, което вероятно ще задържи Федералния резерв в режим на изчакване на срещата му през май, преди да започне да намалява лихвените проценти през юни, както очакват пазарите, пише CNBC.

Индексът на цените на личните потребителски разходи без променливите категории храна и енергия се е увеличил с 2,8% на 12-месечна база и е нараснал с 0,3% спрямо преди месец, съобщи Министерството на търговията в петък. И двете числа съвпадат с прогнозите на Dow Jones.

Включвайки разходи за храна и енергия, индексът показва увеличение от 0,3% за месеца и 2,5% на 12-месечна база. Прогнозите бяха съответно за 0,4% и 2,5%.

Заедно с нарастването на инфлацията, потребителските разходи се повишават с 0,8% на месечна база, доста над очакваните 0,5%, което вероятно показва допълнителен ценови натиск. Личните доходи са се увеличили с 0,3%, малко по-меко от очакваните 0,4%.

Данните идват 10 дни, след като Фед отново запази референтния лихвен процент по краткосрочните заеми стабилен и посочи, че все още не е отбелязал достатъчен напредък по отношение на инфлацията. В своята тримесечна актуализация на прогнозите за лихвените проценти, централните банкери, вземащи решения за паричната политика, отново посочиха три намаления с четвърт процентен пункт тази година и през 2025 г.