И трите основни борсови индекса на САЩ затвориха на рекордно високи нива, след като Федералният резерв до голяма степен запази перспективите си за намаляване на лихвените проценти тази година.

Инвеститорите бяха изправени на нокти в сряда следобед, притеснени, че по-силната от очакваната инфлация може да накара централната банка да отхвърли сигналите си за това колко намаления на лихвените проценти са вероятни през 2024 г. Вместо това повечето банкери отбелязаха три намаления тази година в нови прогнози, също като през декември. Фед остави лихвите непроменени, както се очакваше, обобщава The Wall Street Journal.

Бенчмаркът S&P 500 завърши деня с ръст от 0,9%, като 9 от неговите 11 сектора се повишиха. Dow Jones Industrial Average добави 400 пункта, или 1%. Технологичният Nasdaq Composite затвори с 1,3% по-високо.

Последният път, когато и трите индекса затвориха рекордно в един и същи ден, беше 8 ноември 2021 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Обвързаният с малките и средни компании индекс Russell 2000 се покачи с 1,9%.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ падна до 4,271% от 4,296% късно във вторник. Доходността и цените на облигациите се движат в обратна зависимост.

В Европа паневропейският Stoxx 600 се повиши минимално - с 0,02%. Забавянето на действията по излизането на австрийската банка Raiffeisen Bank от Русия предизвикаха опасения сред пазарите, което потопи акциите ѝ с над 8%.

Силният пазар на труда няма да отложи намаляването на лихвите, каза Джером Пауъл

Председателят на Фед Джером Пауъл отправи послание, че централните банкери все още възнамеряват да намалят лихвите преди края на тази година, ако икономическият растеж продължи, предават CNBC и WSJ.

Референтна лихва по федералните фондове сега е в диапазона между 5,25% и 5,5%, което е 23-годишен връх. Фед започна да повишава лихвените проценти от почти нула преди две години и ги вдигна с най-бързите темпове от 40 години насам, за да се бори с инфлацията, която също скочи до 40-годишен връх. Фед увеличи лихвите последно през юли 2023 г.

„Вярваме, че нашият лихвен процент вероятно е в своя пик за този тип цикъл и че ако икономиката се развие според очакванията, вероятно ще бъде подходящо да започнем да отпускаме рестриктивната парична политика в някакъв момент тази година“, каза Пауъл.

Колегите му отбелязаха в своите перспективи за растеж за 2024 г., че очакват брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 2,1%. През декември те очакваха растеж от 1,4% за тази година.

Пауъл отбеляза още, че силният пазар на труда няма да възпре централната банка да понижи лихвите, но и че тя ще продължи да търси потвърждение, че инфлацията се доближава до целта от 2%, дори след скорошна поредица от по-горещи показатели.

По време на внимателно следената от инвеститорите на фондовите пазари пресконференция Пауъл заяви още, че силното наемане на работна ръка само по себе си не би било причина за задържане на намаленията на лихвите. Пазарът на труда сам по себе си не е повод за безпокойство относно инфлацията, каза още председателят на Фед.

Относно по-високите данни за инфлацията в САЩ през последните два месеца, Пауъл коментира, че те не са променили цялостната тенденция за пътя на ценовия натиск надолу. По думите му инфлацията постепенно намалява по понякога неравен път към 2%. „Няма да реагираме прекалено на данните от последните два месеца, нито ще ги игнорираме“, заяви председателят на Фед.

Преди изявлението му инвеститорите на Уолстрийт очакваха намаление на лихвените проценти три пъти тази година, стартиращо през юни.

Представителите на Фед, които ще се срещнат преди това на 30 април - 1 май, се опитват да се справят с два риска.

Единият е, свързан с това да не понижат лихвите твърде рано, позволявайки на инфлацията да се затвърди на ниво над целта им от 2%. Другият е да не забавят свалянето, предизвиквайки свиване на икономиката под тежестта на по-високите ставки.

На фона на предстоящите президентски избори в САЩ демократите са нервни, че по-високите лихви подкопават потребителските настроения и рискуват забавяне преди вота през ноември. Тази седмица някои от най-либералните законодатели призоваха Пауъл да намали лихвите. Представители на Фед обаче казват, че нямат политически съображения, когато вземат решения за лихвите.

Президентът Байдън по-рано този месец каза, че се надява Фед да успее да изпълни своите прогнози за по-ниски лихви.