Федералният резерв и Европейската централна банка изглеждат готови да постигнат „голям напредък“ в намаляването на лихвените проценти тази година, според Банката за международни разплащания (BIS).

Големите централни институции постигнаха „много впечатляващ напредък“ в понижаването на инфлацията, коментира пред CNBC Агустин Карстенс, генерален мениджър на BIS, наричана „централната банка на централните банки“. Карстенс предполага, че скоро те могат да преминат към позиция на по-свободна парична политика.

„Ако всичко върви добре, мисля, че със сигурност тази година ще видим голям напредък, особено към втората част на 2024 г.“, казва мениджърът на BIS. Ръководената от него институцията служи като банка и форум за националните централни банки и като такава познава добре техните парични политики. Тя няма влияние върху вземането на решения от банкерите, посочва CNBC.

Карстенс предупреждава, че „последната миля“ по пътя на дезинфлацията вероятно ще се окаже най-сложна. Той добавя, че ефектът от затягането върху икономиката все още продължава. „Несигурността е колко голямо ще бъде въздействието“, посочва мениджърът на BIS.

„Централните банкери трябва да бъдат много наблюдателни относно пътя на дезинфлацията и трябва да продължат, докато работата е напълно свършена.“

По време на заседанието си през март ЕЦБ запази лихвените проценти непроменени, но намекна за намаляване на лихвените проценти през юни, намалявайки прогнозата си за годишната инфлация. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн обаче се опита да смекчи тези очаквания миналата седмица, като каза пред CNBC, че всяко решение ще зависи от последните икономически данни.

Очаква се Федералният резерв и Централната банка на Англия да хвърлят светлина върху плановете си за лихвените проценти по време на срещите си за паричната политика тази седмица.

По-високите от очакваното данни за инфлацията в САЩ, публикувани в четвъртък, накараха някои икономисти да ограничат прогнозите за съкращения през 2023 г. JP Morgan и Goldman Sachs заявиха, че сега смятат, че Фед ще намали лихвите три пъти тази година от юни нататък.

За Bank of England о Goldman Sachs прогнозира до пет намаления с 25 базисни пункта.

Междувременно прогнозите сочат, че централната банка на Япония ще вдигне лихвените проценти във вторник, според проучване на Reuters, отбелязвайки сериозен завой в дългия почти две десетилетия цикъл на отрицателни лихвени проценти.