Европейската централна банка има нужда от време, за да намали лихвените проценти по правилния начин, като ще има по-ясна картина на инфлационния натиск през юни, казва пред CNBC Филип Лейн, главен икономист на институцията.

Лейн, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ, казва, че срещата на централната банка на еврозоната през март е била „важен крайъгълен камък“ в натрупването на доказателства, показващи, че „процесът на дезинфлация продължава“. По време на срещата ЕЦБ запази лихвените проценти непроменени и публикува актуализирани макроикономически насоки, които понижиха прогнозата за инфлацията за тази година до 2,3% от 2,7%.

Инфлацията в 20-членния блок се понижи до 2,6% през февруари.

В съответствие със съобщението на ЕЦБ от март, Лейн казва, че са необходими повече данни, особено около възнагражденията на пазара на труда, и че УС ще събере повече данни до април и много повече до юни – датите на следващите две срещи на ЕЦБ.

Юни се очерта като ключов месец за намаляване на лихвените проценти в пазарните коментари, тъй като трябва да отбележи първата среща, на която ЕЦБ може да оцени пролетните данни за заплатите на служителите в еврозоната.

На въпрос за други членове на УС на ЕЦБ, предположили, че намаленията на лихвите може да се осъществят преди лятото, Лейн казва, че смята, че това е препратка към второто тримесечие, което включва юни.

„Мисля, че второто тримесечие е време, когато ще бъдем достатъчно далеч в 2024 г., за да видим повече от динамиката на заплатите и ще знаем повече за ценовия натиск.“

Той подчертава, че за неговата роля е важно да „избягва да се опитва да предоставя календарни насоки на пазара“.

Представители на ЕЦБ многократно подчертаха, че много от причините за инфлационния цикъл са отшумели, като скока на цените на енергията и проблемите с веригата за доставки. Те обаче остават загрижени за вътрешния инфлационен натиск от корпоративните печалби и повишаването на заплатите.

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли предизвика полемика през 2022 г., като предложи работниците да не искат увеличение на заплатите, за да избегнат подклаждането на инфлацията.

Лейн казва пред CNBC, че въпреки че прогнозата на ЕЦБ разчита на известно забавяне на растежа на заплатите, е „важно“ заплатите на хората, коригирани спрямо инфлацията, да се подобрят и че компаниите трябва да поемат по-ниски печалби, за да позволят това да се случи.

„Не заплатите бяха източникът на проблема с инфлацията, но по отношение на гарантирането, че се връщаме към целта, нашата прогноза се основава до известна степен на забавяне на възнагражденията“, посочва той, като след това добавя.

„Важно е да отбележим, че трябва да видим реалните доходи на работниците да се подобряват, не само тази година, [но] годината след това. Така че допускаме по-високи до нормални увеличения на заплатите.“

Лейн казва още: „Ние обаче също трябва да видим, че по същество компаниите поглъщат справедлив дял от това в по-ниски печалби. Те бяха доста високи през 2022 г. и има известно пространство да намалеят. Това е част от отворените въпроси, които стоят пред нас.“