Инфлацията в еврозоната изглежда се връща към целевото равнище от 2%, но Европейската централна банка се нуждае от "известно време" и повече данни, преди да се увери, че високите лихвени проценти са постигнали желания ефект.

Това коментира вицепрезидентът на финансовата институция Луис де Гиндос, цитиран от Reuters.

Лихвените проценти са на рекордно високи стойности от септември насам, а финансистите отблъскват разговорите за намаляване, настоявайки, че дори следващият ход да е облекчаване на политиката, той ще бъде предприет по-далеч в бъдещето, отколкото инвеститорите смятат.

Очакваното намаление на лихвените проценти тази година е със 113 базисни пункта, в сравнение със 150 по-рано, като първата стъпка се очаква през април или през юни.

"Макар че вървим в правилната посока, не трябва да изпреварваме себе си", заяви де Гиндос на конференция в Сплит, Хърватия. "Ще мине още известно време, преди да разполагаме с необходимата информация, за да потвърдим, че инфлацията трайно се връща към нашата цел от 2%."

Без намек за намаляване: ЕЦБ запази лихвените проценти непроменениБанката направи само нюансирани промени, повтаряйки дългогодишните си насоки, че задържането на лихвите достатъчно дълго ще върне инфлацията към целта от 2%

Де Гиндос заяви, че натискът върху заплатите остава висок и че ЕЦБ все още не разполага с достатъчно данни, които да сочат, че той намалява, което представлява потенциален риск за повишаване на цените.

Маржовете на печалбата също може да се окажат по-устойчиви от очакваното, докато напрежението в Близкия изток рискува да повиши енергийните разходи и да наруши световната търговия.

Все пак, представителят на ЕЦБ заяви, че дезинфлацията продължава, вероятно подпомогната от бавния растеж, който едва ли ще се подобри в близко бъдеще.

Инфлацията в еврозоната се охлажда по-бързо от очакваното, сочат нови данниПрез 2025 г. растежът на цените може да достигне средно 2,0%, показва Проучването на професионалните прогностици, което е ключово за политиката на банката

Предишните повишения на лихвените проценти все още се отразяват на икономиката и също ще продължат да отслабват търсенето за известно време. Но прогнозите са податливи на грешки и несигурността остава голяма, така че ЕЦБ трябва да разглежда прогнозите заедно с постъпващите данни в следващите месеци, категоричен е де Гиндос.

Припомняме, че на заседанието си през януари ЕЦБ запази лихвените проценти на сегашното им равнище за трети пореден път, в съответствие с пазарните очаквания.

Президентът на банката Кристин Лагард не посочи изрична насока относно бъдещото движение на лихвените проценти, като се съсредоточи върху настоящите икономически предизвикателства пред еврозоната.

"Икономиката на еврозоната вероятно ще изпита стагнация през последното тримесечие на 2023 г.", заяви Лагард през януари.

ЕЦБ: Може изобщо да не започнем намаляване на лихвите през 2024 г.

Тя отбеляза, че краткосрочните данни продължават да сочат икономическа слабост - и изтъкна рисковете от по-силно изразено икономическо забавяне поради потенциално по-силно от очакваното въздействие на паричната политика и по-нататъшно отслабване на световната икономика или търговия.

"Трябва да сме по-напред в процеса на дезинфлация", обясни управителят на ЕЦБ, като добави, че банката трябва да е достатъчно уверена, че инфлацията ще достигне своевременно целта, преди да обсъжда намаляване на лихвените проценти.

Инвеститорите обаче са на позицията, че ЕЦБ греши както по отношение на растежа, така и на инфлацията, и ще бъде принудена да направи обратен завой.

Залозите са намаляването на лихвените проценти да започне през пролетта и да продължи пет пъти в бърза последователност.