Основните борсови индекси в САЩ паднаха в петък, затваряйки с със седмична загуба, след като по-горещите от очакваното данни за инфлацията разтърсиха пазарите.

S&P 500 се понижи с 0,6% за деня. Dow Jones Industrial Average загуби близо 200 пункта, или 0,5%. Nasdaq Composite изтри 1%.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 0,2%.

И трите американски индекса завършиха седмицата надолу, като S&P 500 регистрира първия си последователен седмичен спад от октомври.

Информационните технологии и комуникационните услуги бяха двата най-зле представящи се сектора на S&P 500 в петък, всеки от които спадна с повече от 1%. Индексът на акциите на производителите на чипове, PHLX Semiconductor, падна с 4% тази седмица - най-лошото му седмично представяне от януари.

Сред отделните акции книжата на Adobe паднаха с 14% в петък, след като последните резултати на софтуерната компания надминаха прогнозите, но насоките за текущото тримесечие разочароваха инвеститорите. Акциите на Ulta Beauty паднаха с 5,2%, след като компанията предупреди за забавяне на растежа в индустрията за красота и предложи насоки за приходите за цялата година, които не отговарят на очакванията на Уолстрийт.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ – бенчмарк за разходите по заеми за всичко – от ипотеки до корпоративни заеми – скочи до 4,303% от 4,088% предходната седмица. Доходността на облигациите се покачва, когато цените им спадат.

Чувствителността към лихвените проценти се завърна на Уолстрийт

Докладите за потребителските и производствените цени, публикувани по-рано тази седмица, отразяват по-висока от очакванията на икономистите инфлация, подкопавайки надеждите, че Федералният резерв скоро може да започне да намалява лихвените проценти. Председателят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка търси по-голяма увереност, че инфлацията се връща към целта си от 2%.

Въпреки че се очаква служителите на Фед да запазят лихвените проценти непроменени на срещата си следващата седмица, инвеститорите се надяват да получат повече яснота относно това кога централната банка може да започне да намалява лихвите. Трейдърите дават близо 9% шанс за намаление на лихвите през май, което е спад от около 24% преди седмица, според инструмента FedWatch на CME.

Междувременно потребителите в САЩ са малко по-малко оптимистично настроени, показа месечното измерване на потребителските нагласи на Мичиганския университет, публикувано в петък.

На енергийните пазари суровият петрол Брент, глобалният петролен бенчмарк, поскъпна с 4% тази седмица до 85,34 долара за барел.

Цената на биткойна също се понижи на фона на притесненията за лихвите, като ликвидациите на криптовалути достигнаха 661 млн. долара за последните 24 часа. В началото на търговията на 15 март той се понижи с 7,5% само за няколко часа, спадайки от $72 000 на $66 500.

Активът леко отскочи, достигайки ниво от $68 000, преди да бъде коригиран и да падне до около $67 000. Понастоящем цената е с 8% по-ниска от рекордната си стойност от $73 737, достигната на 14 март.