Американските фондови пазари паднаха в четвъртък, след като поредните данни за инфлацията се оказаха по-горещи от очакваното.

Цените на производител са се повишили с 0,6% през февруари спрямо предходния месец, повече от прогнозираното от икономистите увеличение от 0,3%. Тези данни идват, след като във вторник стана ясно, че потребителските цени са се покачили повече от прогнозираното през последната година.

Инвеститорите следят внимателно пътя на инфлацията, опитвайки се да предвидят кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти. Председателят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка иска да бъде по-уверена, че инфлацията се връща към целта си от 2%.

Данните от четвъртък отново натежаха върху надеждите на трейдърите, че времето за намаляване на лихвите скоро ще настъпи.

S&P 500 падна с 0,3%, оставайки надолу с 0,5% спрямо рекордното си затваряне във вторник. Dow Jones Industrial Average загуби 0,4%, или около 138 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,3%.

В Европа Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2%.

На енергийните пазари суровият петрол Brent, глобалният петролен бенчмарк, поскъпна с 1,7% до 85,42 долара за барел.

На пазарите на облигации доходността на референтните 10-годишни държавни бонове на САЩ скочи до 4,297% от 4,191% в сряда, най-голямото еднодневно увеличение за един месец. Анализатори казват, че доходността се е покачила тази седмица отчасти поради опасенията, че горещите данни за инфлацията могат да накарат централните банкери да сигнализират за по-малко намаления на лихвите тази година.

Повишаването на доходността натежа върху някои кътчета на фондовия пазар, търсени от инвеститорите за малки плащания на дивиденти. Недвижимите имоти се представиха най-зле от 11-те сектора на S&P 500, падайки с 1,6%, следвани от комуналните услуги със спад от 0,8%.

Добър ден имаше най-голямата компания в САЩ по пазарна стойност Microsoft, която помогна за смекчаване на загубите. Акциите на технологичния гигант поскъпнаха с 2,4% до $425,22 - 15-ото им рекордно затваряне за годината, според пазарните данни на Dow Jones. Компанията заяви в сряда, че нейният продукт с изкуствен интелект Copilot for Security ще бъде достъпен в целия свят следващия месец и че клиентите ще могат да започнат работят бързо с приложението и да мащабират използването му в съответствие с нуждите си..

Предишните AI стартове на Microsoft в AI бяха посрещнати със смесени реакции. Пускането на Copilot за Microsoft 365, което позволи на чатбота да се интегрира с Word, Outlook и Teams, беше оценено като полезно от потребителите, но някои казаха, че не отговаря на цената. Миналата година Microsoft пусна и базирана на изкуствен интелект версия на търсачката Bing, която по някои показатели не успя значително да увеличи пазарния дял на Bing в търсенето.

Copilot for Security може да обработва подкани и да отговаря на осем езика. Програмата има и многоезичен интерфейс за 25 различни езика. Microsoft заяви още, че той ще бъде достъпен в самостоятелен портал и ще бъде вграден в съществуващи продукти за сигурност от компанията.

Картината при другите големи технологични акции беше смесена, като акциите на Apple добавиха 1,1%, но акциите на Nvidia паднаха с 3,2%.

Акциите на Robinhood Markets напреднаха с 5,2%, след като компанията съобщи, че обемите ѝ на търговия са скочили през февруари.

Акциите на Under Armour се сринаха с 11% след новината, че основателят Кевин Планк се завръща като главен изпълнителен директор.

Някои инвеститори посочват нарастващия набор от акции, които постигат печалби, като обещаващ сигнал. Равнопретегленият S&P 500, който измерва всяка компания еднакво, а не чрез нейната пазарна капитализация, се покачи до рекорд миналата седмица.

Това е в контраст с динамиката от миналата година, когато печалбите на големите технологични акции помогнаха на S&P 500 да надмине равнопретегления индекс с най-много процентни пункта от 1998 г. насам, според пазарните данни на Dow Jones.

„Когато повече компании участват на пазара, има повече основа, върху която той да продължи да надгражда“, казва пред The Wall Street Journal Джон Портър, главен инвестиционен директор и ръководител на капитала в Newton Investment Management.