Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че юни е месецът, в който финансистите ще обмислят понижаване на лихвените проценти.

"До юни ще разполагаме с нов набор от прогнози, които ще потвърдят дали пътят на инфлацията, който предвидихме в мартенската си прогноза, остава валиден", заяви Лагард в реч във Франкфурт.

Посланието ѝ прозвуча като силно положително по отношение на пътя на инфлацията, въпреки очертаващата се геополитическа несигурност и продължаващия вътрешен ценови натиск.

Инфлацията в еврозоната се охлади до 2,6% през февруари, припомня CNBC.

"За разлика от по-ранните фази на политическия ни цикъл има основания да се смята, че очакваният дезинфлационен път ще продължи", заяви Лагард, подчертавайки увереността си в последния набор от макроикономически прогнози, според които инфлацията ще е средно 2,3% през 2024 г., 2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г.

Централната банка на еврозоната задържа лихвените проценти на стабилно равнище, след като ги повиши до рекордно високи стойности през септември.

До заседанието си през март посланието на банката беше, че е твърде рано да се обсъжда кога да започне намаляването на лихвите.

Следващата среща е през април, а след това през юни.

Лагард заяви още, че в решението за намаляване на лихвените проценти ще бъдат преценени трите критерия – перспективите за инфлацията, динамиката на базисната инфлация и силата на паричната трансмисия, за да се придобие "достатъчно увереност да започне фазата на намаляване на темповете, в която правим политиката по-малко рестриктивна".

Повечето от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ, който гласува решенията за промяна в стойностите на лихвените проценти, също посочват юни като ключов месец.

С фразата, повторена от Лагард в речта й днес, главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви пред CNBC миналата седмица, че Централната банка "ще научи много до април и много повече до юни".

По-рано този месец ръководителят на Централната банка на Нидерландия Клаас Кнот заяви, че е "предвидил юни за първото понижение на лихвите".

Срещата през летния месец се смята за потенциална повратна точка, тъй като това ще бъде първото събиране, за което ще има данни от пролетните преговори за заплатите. ЕЦБ е нащрек за потенциални верижни инфлационни ефекти от повишаването им, допълва CNBC.

Сега вниманието на пазара и анализаторите се насочва към въпроса колко намаления на лихвените проценти ще извърши ЕЦБ през тази година. По данни на Reuters прогнозите сочат, че до декември ще бъдат осъществени три плюс потенциално четвърто.