Еврозоната все още трябва да се бори с мрачната икономическа активност в близко бъдеще, следвайки слабата 2023 г., в която растежът на БВП се задържа през последното тримесечие.

Това заяви ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

По време на изслушване в икономическата комисия на Европейския парламент тя отбеляза, че слабата икономика не може да бъде отнесена към отделен сектор, тъй като активността е била потисната във всички сектори.

"Постъпващите данни продължават да сигнализират за потисната активност в краткосрочен план", заяви Лагард, цитирана от Euronews. "Въпреки това, определени показатели от проучванията сочат засилване на активността през следващата година", допълни тя.

ЕЦБ има нужда от още време, за да вземе решение за лихвените процентиТова коментира вицепрезидентът на финансовата институция Луис де Гиндос

В оптимистичен тон Лагард изтъкна експресните оценки, според които инфлацията в еврозоната се е понижила до 2,8% през януари, след като се е повишила с половин процентен пункт през декември - по-слабо възстановяване от очакваното.

Тя отбеляза, че прирастът на заплатите продължава да бъде силен и заяви, че се очаква той да се превърне във все по-важен фактор за динамиката на инфлацията през следващите тримесечия, тъй като служителите изискват компенсация за повишаването на цените.

"Като цяло последните данни потвърждават продължаващия процес на дезинфлация и се очаква през 2024 г. постепенно да продължим да намаляваме инфлацията, тъй като влиянието на предишните възходящи шокове отслабва, а затегнатите условия на финансиране спомагат за нейното понижаване", обясни Лагард.

Без намек за намаляване: ЕЦБ запази лихвените проценти непроменениБанката направи само нюансирани промени, повтаряйки дългогодишните си насоки, че задържането на лихвите достатъчно дълго ще върне инфлацията към целта от 2%

Тя потвърди решението на ЕЦБ от януари да запази лихвените проценти непроменени на равнище 4,5% за основния лихвен процент по рефинансиране.

"Тези лихвени проценти са на равнища, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат съществено за своевременното връщане на инфлацията към средносрочната ни цел от 2%", каза Лагард.

Президентът на ЕЦБ използва речта си като повод да отбележи 25-годишнината на еврото, подчертавайки неговия път "от мечтата на няколко далновидни основатели до валута, използвана от 350 милиона души в 20 държави".

"Макар и все още младо, еврото все пак узря и се превърна в незаменима част от нашето ежедневие", заяви Лагард и добави, че съществуването на валутата е свидетелство за силата на европейския проект.

Една валута, 20 държави: Как еврото промени Европа за 25 годиниТози месец Европейският съюз отбелязва 25 години от въвеждането на единната европейска валута

Според нея еврото е успяло благодарение на своята простота, стабилност и суверенитет. Простотата се дължи на факта, че то е единна валута, използвана от потребителите и компаниите в много държави, което улеснява пътуването, живота и бизнеса в тях.

То е стабилна валута, защото въпреки неотдавнашните колебания и ценови шокове, инфлацията в еврозоната е средно 2,1% от 1999 г. насам, а дългосрочните очаквания остават закотвени около целта на ЕЦБ.

Що се отнася до неговия суверенитет, ръководителят на ЕЦБ приветства еврото като втората по важност световна валута.

"Първите 25 години на еврото бяха успешни, но работата ни не е приключила", каза Лагард. "Икономическият и паричен съюз не е крайна точка - всяко европейско поколение трябва да напише своята глава от историята на единната валута".