Търговията с акциите на т.нар. Великолепна седморка започва да се пропуква. Американският фондов пазар обаче все още върви нагоре.

S&P 500 се е покачил с 10% през първото тримесечие на 2023 г., което е най-добрият му годишен старт от 2019 г., въпреки че две от най-големите му съставни части претърпяха двуцифрени спадове.

Акциите на Apple са паднали с 11% през първите три месеца на годината, а тези на Tesla са надолу с почти 30%. Акциите на Alphabet се понижаваха през по-голямата част от периода, преди да се повишат през последните три седмици и да достигнат 8% ръст.

Другите четири големи технологични компании в групата, известна като Великолепната седморка – Nvidia, Meta Platforms, Microsoft и Amazon.com – продължиха стремителното си движение нагоре и изпревариха по-широкия пазар. Някои пазарни стратези ги нарекоха новата Fabulous Four, отбелязвайки, че ръстът на фондовия пазар без компании като Apple и Tesla е възходящ сигнал. Това означава, че в ралито все пак участват и други групи акции, пише The Wall Stret Journal.

Всички сектори на S&P 500, с изключение на недвижимите имоти, отбелязаха печалби през първото тримесечие.

Голяма част от ентусиазма, че на по-широкия пазар може да има повече място за растеж, е свързан с надеждите, че икономиката е избягала от дълбока рецесия и че Федералният резерв скоро ще се насочи към намаляване на лихвените проценти, дори и не с темпото, на което някои инвеститори се надяваха преди.

Еуфорията около бъдещето на изкуствения интелект добавя още оптимизъм.

„Ако ми бяхте казали преди осем седмици, че акциите на Apple и Tesla ще паднат толкова, а междувременно се оказва, че лихвените проценти ще бъдат свалени с по-малко от очакваното, бих предположил, че пазарът ще падне“, коментира пред WSJ Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group.

Миналата година всеки намек за слабост във Великолепната седморка би сринал по-широкия пазар. Всъщност през по-голямата част от годината тези седем акции бяха отговорни за целия напредък на S&P 500.

Тази година историята е друга.

Производителят на електрически превозни средства Tesla се бори на много фронтове: изправен е пред натиск от китайски конкуренти, които бързо разширяват присъствието си по света през последните години, предупреди за значително по-бавен растеж през 2024 г., маржовете на печалбата му претърпяха удар.

Неволите на Apple също нарастват. Министерството на правосъдието на САЩ наскоро заведе дело срещу компанията, обвинявайки я в монополно поведение. Европейските власти предприемат репресии срещу магазина ѝ за приложения. Освен това Apple е изправенa пред друг слаб цикъл на търсене на iPhone. Инвеститорите също така се притесняват, че компанията изостава в настоящата вълна на AI разработки.

Междувременно Nvidia продължава да бъде звездата на борсата. Производителят на чипове заяви, че търсенето на изчислителната мощност, която е в основата на AI, остава астрономическо. Акциите му скочиха с над 80% в началото на годината, след над три пъти увеличение през 2023 г.

По някои показатели Nvidia измести Tesla като най-популярната акция сред индивидуалните инвеститори, като в момента това е най-голямото средно участие в портфейлите им – около 9%, показват данни на VandaTrack.

Акциите на Meta също скочиха отчасти благодарение на инвестициите на компанията в изкуствен интелект, които направиха насочването на реклами по-умно. Ръководителите на социалната мрежа наскоро заявиха, че ще платят първия дивидент на акционерите.

Microsoft пък открадна короната на най-голямата компания в САЩ от Apple по-рано тази година, с оценка, която надхвърли 3 трилиона долара.

Amazon рязко подобри своята рентабилност.

Разбира се, някои инвеститори се притесняват, че разликата между големите технологични акции е знак за изтощение в ралито и се питат дали бъдещите печалби няма да бъдат по-трудни за постигане оттук нататък.

Пазарната стойност на S&P 500 е набъбнала с над 9 трилиона долара от края на октомври. Индексът отбеляза 22 рекордни затваряния от началото на 2024 г. досега.

Миналата седмица експерт от Goldman Sachs Asset Management предупреди, че американските акции ще имат „ограничен ръст“ оттук нататък. Джеймс Ашли, ръководител на международната пазарна стратегия на GSAM, съветва инвеститорите да погледнат към Индия и Япония.

Въпреки последните им печалби обаче, някои от акциите изглеждат по-малко скъпи, отколкото миналата година. Nvidia се търгува на 35 пъти над прогнозираните печалби за следващите 12 месеца, което е под пика от 62 през май миналата година.

Коефициентът на Amazon е 40, което е спад от най-високото ниво от 2023 г. от 62. S&P 500 се търгува при над 21 пъти бъдещите печалби, леко над върха от 19 от миналата година.

(Повече за някои от най-популярните модели за оценка на акциите и какво говорят те за състоянието на пазара – тук.)

Т.нар. Страхотна четворка в крайна сметка е отговорна за почти половината от напредъка на S&P 500 през първото тримесечие, според Хауърд Силвърблат, старши анализатор на борсови индекси в S&P Dow Jones Indices.

В същото време Джоузеф Ферара, стратег в Gateway Investment Advisers, казва пред WSJ, че очаква с те1ение на времето инвеститорите да се отдръпнат от големите технологични акции и да се насочат към други сектори. Това до голяма степен се дължи на факта, че печалбите на останалите 493 компании в индекса се очаква да надминат тези на Великолепната седморка до четвъртото тримесечие.

Джонатан Голуб, стратег в UBS, посочва, че една от причините доминацията на печалбите на Великолепната седморка евентуално да приключи е това, че за компаниите в нея ще бъде трудно да надминат експлозивния растеж, който отчетоха в края на миналата година. Тези резултати изглеждаха като хитови удари в сравнение с по-слабите числа през 2022 г., казва експертът.

През следващите дни инвеститорите, които се опитват да преценят траекторията на пазара и икономиката, ще анализират данните за производството в САЩ, както и месечния отчет за работните места, които трябва да бъдат публикувани съответно в понеделник и в петък.