Apple е придобила канадския стартъп за изкуствен интелект DarwinAI, добавяйки още една нова технология към арсенала си в разработките за 2024 г.

Според информацията на Fortune, производителят на iPhone е купил бизнеса по-рано тази година, а десетки служители на DarwinAI са се присъединили към отдела за изкуствен интелект на Apple.

Това твърдят вътрешни източници, пожелали анонимност, тъй като сделката не е обявена публично. Не е ясно и на каква стойност е продажбата.

Стартъпът DarwinAI е разработил собствена технология с изкуствен интелект за инспекция на компоненти по време на производствения процес и обслужва клиенти в редица индустрии.

Но едно от основните му предимства е да прави системите с изкуствен интелект по-малки и по-бързи. Това може да бъде актив за Apple, която се фокусира върху използването на изкуствен интелект в устройствата, а не изцяло в облака си, допълва Fortune.

Александър Уонг, изследовател на изкуствения интелект в Университета на Ватерло, сътрудничил за изграждането на стартъпа, вече се е присъединил към екипа на Apple като част от сделката.

В отговор на запитване за придобиването, Apple заяви, че "от време на време купува по-малки технологични компании", но не обсъжда публично плановете си.

Базираният в Онтарио DarwinAI е набрал над 15 млн. долара към 2022 г., по данни на канадската общност за стартъпи Communitech. Сред инвестирите са Honeywell Ventures и Inovia Capital, наред с други компании за рисков капитал. Стартъпът е работил и с Lockheed Martin Corp. и Intel Corp., според Communitech.

Придобиването му от технологичния гигант става факт в навечерието на големите усилия на Apple в областта на изкуствения интелект. Компанията добавя функции към софтуера си за iOS 18, които разчитат на генеративен AI, технологията зад ChatGPT и други инструменти.

Главният изпълнителен директор Тим Кук обеща, че Apple ще "открие нови пътища" в областта на изкуствения интелект тази година и се очаква да обяви това още на световната конференция за разработчици на компанията през юни.

Въпреки че през последното десетилетие е придобила повече компании за изкуствен интелект от конкурентите си, Apple изостава на пазара на генеративния изкуствен интелект. Тя беше изненадана от старта на ChatGPT на OpenAI през 2022 г., а Google и Microsoft също са силни участници в надпреварата с нови AI функции.

На този фон, Apple започна да интегрира генеративния изкуствен интелект, като използва технологията за подпомагане на заявките за обслужване на клиенти.

Освен това работи по нова версия на софтуера за програмиране Xcode, който използва AI, за да помага на разработчиците да създават кодове.