Софтуерните разработчици, които използват магазина за приложения App Store, ще могат от тази пролет да разпространяват софтуерни продукти в Европейския съюз директно от собствените си уебсайтове, съобщи американската технологична компания.

Промените са свързани с новите правила на ЕС, принуждаващи Apple да отвори екосистемата си, за да имат потребителите в ЕС по-богат избор, предава Reuters.

Европейски законодателен акт за цифровите пазари (DMA), който влезе в сила миналата седмица, изисква от Apple да предложи алтернативни магазини за приложения за ползвателите на iPhone, както и да позволи на разработчиците да се откажат от използването на системата ѝ за плащане, която начислява такси до 30%.

"Осигуряваме повече гъвкавост за разработчиците, които разпространяват приложения в Европейския съюз, в това число въвеждането на нов начин за разпространение на приложения директно от уебсайта на разработчиците", посочва в съобщение Apple.

Компанията ще предостави на оторизираните разработчици достъп до интерфейс за програмиране на приложения (API), който улеснява разпространението на техните приложения в мрежата, интегрират се със системната функционалност, архивират и възстановяват приложенията на потребителите, се казва още в съобщението.

Сред промените е позволяване на разработчиците, които създават алтернативни пазари за приложения, да предлагат каталог, съставен единствено от собствените приложения на разработчиците на пазара.

Те могат да избират как да проектират промоции в приложението, отстъпки и други сделки, когато насочват потребителите да извършат трансакция на техния уебсайт, вместо да използват услуга на Apple.

При нарушаване на DMA съответната компания може да бъде глобена с до 10% от глобалния ѝ оборот.