Когато през 1984 г. Apple пусна на пазара първия си Mac с емблематичния поздрав "Здравей!" с усмихнато личице, компанията искаше да се отличи на заражд

ащия се пазар на персонални компютри. Mac беше привлекателен със своя удобен, иновативен дизайн, което в крайна сметка наистина отличи Apple.

Тази приятна за потребителите мантра съществува и днес, като Apple внимателно се грижи за доброто и същевременно контролирано потребителско изживяване на своите продукти, включително милиардите iPhone-и, използвани по света.

Но администрацията на Байдън смята, че технологичният гигант е отишъл твърде далеч. В четвъртък Министерството на правосъдието заведе дело срещу него за незаконно монополизиране на пазара на смартфони. На пресконференция правителството представи дълъг списък на начините, по които твърди, че Apple е потиснала конкуренцията с ограничения в магазина си за приложения, високи такси и подхода си на "ограден двор", ограничаващ начина, по който трети страни взаимодействат с нейните услуги.

Компанията отхвърли твърденията в иска и заяви, че планира да се бори с тях, добавяйки, че това дело може да даде възможност на правителството "да вземе тежка ръка в проектирането на технологиите за хората".

Ако бъде успешен, искът може да засегне всички продукти и услуги на Apple. Въпреки че процесът може да отнеме години, CNN анализира какво може да означава той за потребителите на iPhone.

Промени в App Store

Ако бъде призната за виновна, компанията може да бъде принудена да промени редица неща. Една от тези промени ще даде на потребителите на iPhone по-голям достъп до "супер приложения" - платформи, които обединяват възможности за изпращане на съобщения, поръчка на храна, обработка на плащания и др. В момента те до голяма степен са ограничени.

Според Дипанджан Чатърджи, главен анализатор в компанията за пазарни проучвания Forrester, суперприложенията са най-голямата заплаха за влиянието на Apple върху ежедневието на нейните клиенти.

"Едно предложение като WeChat, наричано китайското приложение за всичко, може да предостави алтернатива на екосистемата на Apple, за да могат хората да общуват, да банкират, да споделят спомени, както и да разговарят с компании", посочва той. "Това, от което Apple се страхува най-много, е да стане излишна за своите клиенти."

В същото време суперприложения като WeChat обикновено са създадени от големи компании и биха могли да поставят някои по-малки играчи в неравностойно положение. А и концепцията така или иначе не посрещната много радушно в САЩ.

Правителството на САЩ обаче може да използва тази констатация, за да я обърне срещу Apple, посочвайки, че липсата на интерес се дължи на големия дял на компанията на пазара на смартфони и нейното негативно отношение към подобни платформи.

По-добра оперативна съвместимост

От Apple може да се изиска също така да предложи по-добра поддръжка за междуплатформени комуникации - въпрос, по който компанията по-рано заяви, че вече работи. Към днешна дата технологичният гигант позволява на потребителите на iPhone да си изпращат висококачествени снимки и видеоклипове, но подобни трансфери към модели с Android са по-бавни и с по-лоша резолюция.

През ноември компанията заяви, че ще добави нови функции за по-добра поддръжка на групови чатове и по-качествено споделяне на изображения и видеоклипове, за да помогне за преодоляването на различията между платформите. Това се очаква да се случи по-късно тази година.

Тази промяна е в отговор на натиска както от страна на регулаторните органи, така и от страна на конкурентите. Законът за цифровите пазари на Европейския съюз например изисква от компаниите да направят ключовите си услуги оперативно съвместими с всички възможни платформи и анализаторите очакват правителството на САЩ съвсем скоро да поиска същото.

По-отворени услуги

Друга вероятна промяна е свързана с начина, по който хардуерът на външни организации, като например смарт часовници, ще взаимодейства с гамата от устройства и софтуер на Apple, включително iPhone, и услуги като Fitness+. Към днешна дата компанията изисква от потребителите на Apple Watch да притежават устройства с iOS, което на практика е начин принудително да ги държи в рамките на своята екосистема.

Според Чатърджи подобна промяна ще има както положителни, така и отрицателни ефекти.

"Крайният резултат ще даде достъп до повече и по-евтини възможности, но също така ще обезцени потребителското изживяване, което е толкова високо ценено от клиентите на Apple", казва той.

Администрацията на Байдън също така критикува технологичния гигант заради липсата на поддръжка на много външни мобилни облачни услуги. Промяна в тази посока ще даде на потребителите на iPhone достъп до игри и други облачни приложения, без да се налага да плащат за скъп хардуер.