В четвъртък Министерството на правосъдието на САЩ и 15 щата подадоха иск срещу Apple с обвинение, че производителят на iPhone е монополизирал пазара на смартфони, навредил е на по-малките си конкуренти и е повишил цените за потребителите.

По този начин Apple се присъединява към групата големи технологични компании, съдени от регулаторните органи в САЩ, в която влизат Alphabet (Google), Meta Platforms и Amazon.com. Делата срещу тях бяха заведени по време на администрациите на бившия президент Доналд Тръмп и настоящия - Джо Байдън.

"Потребителите не трябва да плащат по-високи цени, защото компаниите нарушават антитръстовите закони", категоричен е в изявление главният прокурор Мерик Гарланд, цитиран от Reuters. "Ако това бъде оставено без последствие, Apple само ще продължи да укрепва монопола си върху пазара на смартфони."

Министерството на правосъдието на свой ред заявява, че Apple реализира по-голяма печалба от всички останали в бранша, тъй като таксува различни бизнес партньори - от разработчици на софтуер до компании за кредитни карти и дори свои конкуренти като Google - “зад кулисите по начини, които в крайна сметка повишават цените за потребителите и увеличават печалбата на технологичния гигант”.

Бизнес моделът на Apple, който датира още от времето, когато беше маргинален играч на пазара на персонални компютри, отдавна се основава на завишени цени за потребителите за технологични продукти, в които компанията диктува почти всички детайли за това как устройството работи и може да се използва. Министерството на правосъдието на САЩ се опитва да демонтира този бизнес модел, като принуди Apple, чиято пазарна стойност е 2,7 трилиона долара, да предложи на потребителите по-голям избор относно начина, по който приложенията могат да се свързват с хардуера, проектиран от компанията.

Акциите на производителя на iPhone паднаха с 4,1% и затвориха на цена от 171,37 долара в четвъртък.

Възможни промени

Apple отрича обвиненията, отправени от правителството.

"Този съдебен иск заплашва това, което сме, и принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентните пазари. Ако бъде спечелен, той ще попречи на способността ни да създаваме технологиите, които хората очакват от нас - където се пресичат хардуер, софтуер и услуги", твърдят от компанията.

Министерството на правосъдието на САЩ, към което се присъединява и окръг Колумбия в съдебния процес, иска определени промени в структурата на Apple, като е възможна някаква форма на разделяне или намаляване на размера на компанията

“Структурното разделяне също е форма на справедливо обезщетение", категорични са от институцията.

В иска от 88 страници, подаден във федералния съд на САЩ в Нюарк, Ню Джърси, се казва, че той е насочен към "освобождаване на пазарите на смартфони от антиконкурентното и изключващо поведение на Apple и възстановяване на конкуренцията с цел намаляване на цените на смартфоните за потребителите, намаляване на таксите за разработчиците и запазване на иновациите за бъдещето".

В иска си САЩ обвиняват Apple, че затруднява потребителите да преминават към конкурентни платформи, и посочват пет сфери, в които технологичният гигант използва механизми за потискане на конкуренцията при смартфоните: супер приложения, приложения за игри в облака, приложения за съобщения, смарт часовници и цифрови портфейли. Американските власти твърдят, че Apple е затруднила безпроблемната работа на конкурентните приложения за съобщения и смарт часовници на своите устройство. Освен това властите смятат, че политиките на компанията в App Store, свързани с услугите за стрийминг на игри, също са навредили на конкуренцията.

Министерството на правосъдието акцентира, че Apple държи малко повече от половината от пазара на смартфони в САЩ. Представители на компанията обаче ще се опитат да насочат делото към обсъждане на световния пазар, където iPhone държи едва една пета от потребителите.

Министерството на правосъдието цитира поредица от имейли на Стив Джобс, съосновател на Apple, който почина през 2011 г., в която се обяснява, че "не е забавно да се наблюдава" колко лесно потребителите могат да преминат от iPhone към телефони с Android и се зарича да "принуди" разработчиците да използват нейните системи за плащане в опит да ограничи възможностите за преориентиране както на разработчиците, така и на потребителите.

Все още не е ясно какви конкретни промени иска американската администрация. В жалбата се иска от съда да попречи на Apple да използва контрола си върху разпространението на приложения, договорите и използването на частни софтуерни интерфейси, за да подкопава конкурентите си, и да разпореди всичко друго, което е необходимо, "за да се възстановят конкурентните условия на пазарите, засегнати от незаконното поведение на Apple".

Производителят на iPhone вече е обект на антитръстови проверки и заповеди в Европа, Япония и Южна Корея, както и на съдебни дела, заведени от корпоративни съперници като Epic Games.

В четвъртък Reuters съобщи, че Apple, Meta Platforms и Google на Alphabet ще бъдат разследвани за потенциални нарушения на Закона за цифровите пазари на Европейския съюз, които могат да доведат до големи глоби до края на годината, според източници, пряко запознати с въпроса.

В Европа бизнес моделът на App Store на Apple беше разрушен от нов закон, наречен Закон за цифровите пазари, който влезе в сила по-рано този месец. В резултат на неговото действие Apple планира да позволи на разработчиците да предлагат свои собствени магазини за приложения - и, което е най-важно, да не плащат комисиони. Въпреки това конкуренти като Spotify и Epic продължават да твърдят, че Apple все още затруднява твърде много предлагането на алтернативни магазини за приложения.