Apple се съгласи да плати 490 млн. щатски долара за уреждане на колективен иск, в който се твърди, че главният изпълнителен директор Тим Кук е измамил акционерите, като е прикрил спадащото търсене на iPhone в Китай.

Предварителното споразумение e подадено в петък в Окръжния съд на САЩ в Оукланд, Калифорния, и изисква одобрение от окръжния съдия Ивон Гонзалес Роджърс.

То е породено от неочакваното съобщение на Apple от 2 януари 2019 г., че производителят на iPhone ще намали прогнозата си за тримесечните приходи с до 9 млрд. долара, обвинявайки за това търговското напрежение между САЩ и Китай. По време на разговор с анализатори и инвеститори на 1 ноември 2018 г. Кук заявява, че въпреки че Apple е изправена пред натиск върху продажбите на пазари като Бразилия, Индия, Русия и Турция, където валутите са отслабнали, "не бих поставил Китай в тази категория".

Няколко дни по-късно технологичният гигант казва на доставчиците си да ограничат производството.

Намалената прогноза за приходите тогава е първата на Apple от пускането на iPhone на пазара през 2007 г. насам. На следващия ден акциите на компанията паднаха с 10%, като изтриха 74 млрд. долара от пазарната ѝ стойност.

Базираният в Купертино, Калифорния, технологичен гигант отрича да носи отговорност, но се е споразумял, за да избегне разходите и разсейването от съдебните спорове, сочат съдебните документи.

Шон Уилямс, партньор в Robbins Geller Rudman & Dowd, представляващ акционерите, определя споразумението като "изключителен резултат" за групата.

Споразумението обхваща инвеститорите, които са купили акции на Apple през двата месеца между коментарите на Кук и прогнозата за приходите.

През последната фискална година Apple отчете 97 млрд. долара нетна печалба, а изплатените суми се равняват на малко под два дни печалба.

През юни миналата година съдия Роджърс отказа да отхвърли иска, тъй като намери за правдоподобно да се смята, че Кук е обсъждал прогнозата за продажбите на Apple, а не валутните промени, и добави, че компанията е знаела, че китайската икономика се забавя и търсенето може да намалее.

Главен ищец е Съветът на графство Норфолк в качеството му на управляващ орган на Пенсионния фонд на Норфолк, намиращ се в Норич, Англия. Адвокатите на акционерите могат да поискат хонорар в размер до 25% от сумата на споразумението.

Цената на акциите на Apple е нараснала повече от четири пъти от януари 2019 г. насам, което дава на компанията пазарна стойност от над 2,6 трилиона долара.