Европейската комисия е напът да наложи глоба на Apple за 500 млн. евро заради предполагаеми нарушения на законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, съобщи Financial Times, позовавайки се на неназовани източници, запознати с въпроса.

Брюксел първо започна разследване на твърденията, че Apple възпрепятства достъпа на музикалните услуги на трети страни до своите устройства и приоритизира собствената си услуга Apple Music, след като Spotify подаде официална жалба до регулаторните органи през 2019 г.

В повечето региони правилата на Apple App Store забраняват на компании като Spotify да фактурират на потребителите абонаменти директно в приложението си, като вместо това те трябва да използват услугата за фактуриране на магазина за приложения на технологичния гигант, която задържа дял до 30%.

Федерално дело поставя Apple на исторически кръстопът Министерството на правосъдието на САЩ е на финала на дългогодишно разследване срещу компанията
През 2021 г. Брюксел официално обвини Apple в рамките на разследване за антиконкурентни практики, но миналата година стесни обхвата, като се отказа от обвинението, че компанията принуждава разработчиците да използват собствената ѝ система за плащане в приложенията.

Последната версия на проверката се съсредоточи върху това дали Apple е ограничила приложенията да информират потребителите за по-евтини алтернативи за абонамент извън собствения ѝ App Store и по този начин е нарушила законите на ЕС за конкуренцията. Резултатите от нея ще доведат до това, че Комисията ще обвини Apple в злоупотреба със силната си позиция и ще забрани "нелоялните търговски условия" по отношение на политиките за абонамент за музикални услуги, твърдят източниците на FT.

Ако бъде наложена, глобата ще бъде една от най-значителните финансови санкции, които ЕС е налагал на голяма технологична компания. Тя следва поредица от няколко такива срещу Google.

Въпреки че Apple и преди е била глобявана за антитръстово поведение - като например глобата от 1,1 млрд. евро във Франция, която по-късно беше намалена на 372 млн. евро след обжалване - това ще бъде първата, наложена директно от Брюксел.

Тази новина е част от по-широкообхватна кампания на ЕС срещу технологичните гиганти и идва малко преди влизането в сила на Закона за цифровите пазари на блока, което се очаква през март. Новият закон има за цел да се справи с антиконкурентните практики на големите технологични играчи, считани за "пазачи" на интернет пространството, включително компании като Apple, Amazon и Google.

Epic Games спечели знаково антитръстово дело срещу Google Ако съдебното решение бъде потвърдено, това може да промени цялата икономика на магазините за приложения

По-малките интернет компании и други технологични предприятия като Spotify отдавна се оплакват, че са несправедливо ограничавани от бизнес практиките на най-големите в сектора.

В случая на Apple Законът за цифровите пазари ще изисква от нея да позволи на разработчици от трети страни да разпространяват приложения извън iOS Store и тези приложения да издават директнo фактури на своите клиенти.

Apple предприе стъпки, за да приведе практиките си в съзвучие с разпоредбите на ЕС, като обяви промени в своите iOS, Safari и App Store в рамките на блока и обяви, че скоро ще позволи на разработчиците на софтуер да разпространяват своите приложения за устройствата на Apple чрез алтернативни магазини.

В отделно антитръстово дело Европейската комисия проучва начина, по който Apple ограничава достъпа на конкурентите до мобилната си система Apple Pay. Apple вече направи някои отстъпки във връзка с делото.

Срокът, в който ЕК трябва да обяви глобите, все още не е определено, но според информация на FT това няма да промени посоката на антитръстовото разследване.