Googlе на Alphabet се изправя пред федерално жури в Бостън в съдебен процес по обвинения, че процесорите, които използва за захранване на технологията си за изкуствен интелект в ключови продукти, нарушават патенти на компютърен учен.

Singular Computing, основана от Джоузеф Бейтс, твърди, че Google е копирала неговата технология и я е използвала за поддръжка на функциите за изкуствен интелект в Google Search, Gmail, Google Translate и други нейни услуги.

От съдебните документи става ясно, че Singular иска парично обезщетение в размер до 7 млрд. долара, което би било повече от два пъти по-голямо от най-голямото присъждано досега в подобно дело в историята на САЩ.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда определя патентите на Singular като "съмнителни" и добавя, че технологичният гигант разработва своите процесори "независимо в продължение на много години".

Съдебно споразумение заради Play Store ще струва на Google 700 млн. долараКомпанията се ангажира да даде възможност за по-голяма конкуренция в своя магазин за приложения


"Очакваме с нетърпение да изясним ситуацията в съда", акцентира Кастанеда, а адвокатът на Singular отказва да коментира делото.

Очаква се съдебният процес да продължи от две до три седмици.

В жалбата на Singular от 2019 г. се казва, че Бейтс е споделил с Google своите иновации в областта на компютърната обработка между 2010 и 2014 г. Компанията добавя, че Tensor Processing Units на Google, които подобряват възможностите ѝ в сферата на изкуствения интелект, копират технологията на Бейтс и нарушават два патента.

В иска се казва още, че схемите на Google използват подобрена архитектура, базирана на тази, разработена от Бейтс, която позволява по-голяма изчислителна мощност и е "революционизирала начина, по който се осъществява обучението и изводите на AI".

Epic Games спечели знаково антитръстово дело срещу Google Ако съдебното решение бъде потвърдено, това може да промени цялата икономика на магазините за приложения


Google представи своите процесори през 2016 г., за да захранва AI, използван за разпознаване на реч, генериране на съдържание, препоръчване на реклами и други подобни функции. Singular заявява, че някои версии на устройствата, въведени през 2017 г. и 2018 г., нарушават нейните патентни права.

През декември Google посочва пред съда, че нейните процесори работят по различен начин от патентованата технология на Singular и че патентите са невалидни.

"Инженерите на Google изпитваха смесени чувства към технологията и в крайна сметка компанията я отхвърли, като изрично каза на д-р Бейтс, че идеята му не е подходяща за вида приложения, които Google разработва", разказват от технологичния гигант в съдебното заявление.

Апелативният съд на САЩ във Вашингтон също ще изслуша аргументи за това дали да обяви за невалидни патентите на Singular по отделно дело, което Google обжалва, заведено от Службата за патенти и търговски марки на САЩ.