Според правни експерти потенциален антитръстов иск срещу Apple от страна на федералното правителство може да се окаже толкова важен момент в 48-годишната история на компанията, колкото завръщането на основателя Стив Джобс или изобретяването на iPhone, пише в свой анализ CNN.

Спекулациите за подобно знаково дело се засилват, след като в петък The New York Times съобщи че Министерството на правосъдието на САЩ е на финала на дългогодишно разследване срещу Apple, което може да доведе до съдебен иск по-късно тази година.

Проучването се фокусира върху всичко - от безпроблемната интеграция между iPhone и Apple Watch до системата за дигитални плащания на компанията и използването на различен цвят балони за разграничаване на текстовите съобщения за Android от съобщенията в iMessage. По друг начин казано, това е един широк преглед на строго контролираната, затворена екосистема на Apple, която я превърна в гигант с пазарна стойност от 2,8 трилиона долара.

Epic Games спечели знаково антитръстово дело срещу Google Ако съдебното решение бъде потвърдено, това може да промени цялата икономика на магазините за приложения

Технологичните гиганти под строй

Apple - най-ценната компания в света - е единственият водещ технологичен гигант, срещу когото правителството на САЩ все още не е завело дело с антитръстови мотиви през последните няколко години.

„Ако антитръстовите служители все пак започнат да преследват Apple, очаквайте това да бъде пълна атака срещу бизнеса на компанията“, казва Адам Уолфсън, антитръстов адвокат в адвокатската кантора Quinn Emanuel. "В зависимост от това какво всъщност твърди Министерството на правосъдието, то може потенциално да атакува всички начини или много от начините, по които Apple управлява бизнеса си и се поддържа като една от най-печелившите компании в света".

Разследването на Министерството на правосъдието не означава, че агенцията възнамерява задължително да заведе дело, но според Уилям Ковачич, бивш председател на Федералната търговска комисия, една от водещите антитръстови агенции в страната, решението да се заведе дело срещу Apple би било "много важно".

"Залогът за потребителите и за компанията е много голям", казва Ковачич.

Водещи социални мрежи ще отговарят в съда за пристрастяване на тийнейджъриПрез октомври 41 щата заведоха дело срещу Meta заради

Ролята на Apple в съвременния свят

Някои от най-важните етапи в приблизително половинвековното съществуване на Apple включват изгонването на Джобс през 1985 г., както и завръщането му през 1997 г., довело до съдбоносната му стъпка за пускането на iPhone, iPad и магазина за приложения на Apple. С тях се поставя началото на мобилната ера на компютрите, която завинаги промени глобалното общество.

Съдебен иск на Министерството на правосъдието, насочен към основата на успеха на Apple, ще се превърне в още една важна глава в историята на компанията. Затова и най-вероятно технологичният гигант ще използва именно голяма част от тази история, както и доброто име, което е създал сред милиони потребители, които обичат продуктите му, като част от съдебната си защита, казват правни експерти.

Въпреки популярността си сред потребителите обаче, Apple си навлича все повече критики от страна на производители на приложения, конкуренти и политици, които я обвиняват, че затваря потребителите и принуждава конкурентите си да приемат всички нейни условия, за да достигнат до потребителите на нейната система.

Някои американски законодатели вече предложиха законодателство, което да наложи отварянето на магазина за приложения на Apple, но законопроектът беше спрян на фона на съпротивата на Apple и Google.

Нечестна употреба? Конфликтът между AI и авторските праваОбвиненията на гилдията, са че използването на авторските им материали от OpenAI и други компании води до създаването на конкурентни произведения


В други случаи опонентите на технологичния гигант успяват да се преборят с него. Пример за това е разгорещият патентен спор, който доведе до забрана за внос на някои часовници Apple Watch в САЩ миналия месец, преди Apple да успее да си издейства спешна съдебна заповед за спиране на забраната.

Ограничаване на монополната власт

През 2020 г. разследване на Камарата на представителите на САЩ установява, че Apple, заедно с Amazon, Google и Meta, упражняват монополна власт по потенциално вреден начин.

Разследването, продължило 16 месеца, включва изслушвания на високопоставени лица и изпълнителни директори на технологични компании и завършва с доклад от 450 страници на Конгреса, в който подробно се описват някои от предполагаемите антиконкурентни бизнес практики на гигантите.

То също така подхранва вълна от антитръстови проверки, които впоследствие се превръщат в съдебни дела от страна на правителството на САЩ срещу всички изброени компании, с изключение на Apple.

New York Times съди Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторски праваВ иска си NYT обвинява Microsoft и OpenAI в създаването на бизнес модел, основан на


От 2020 г. Apple води публична антитръстова съдебна битка заради своя магазин за приложения срещу Epic Games, създател на култовата видеоигра Fortnite. В крайна сметка окръжният съд на САЩ и федералният апелативен съд отсъдиха, че технологичният гигант не е монополизирала незаконно пазара за разпространение на приложения в своята платформа.

Решението по този казус подчертават предизвикателствата пред Министерството на правосъдието, което ще трябва да представи във всяко съдебно дело силна правна теория за това как Apple е нанесла предполагаема вреда на конкуренцията. То ще трябва също така да докаже, че ползите, които Apple е доставила на потребителите, не надвишават предполагаемите антитръстови нарушения.

"Всички тези въпроси са изключително сложни", казва Ковачич. "Apple ще твърди, както и Google, Amazon и Facebook, че поведението им не е зловредно, а е от решаващо значение за предоставянето на добро изживяване на потребителите."

Ако Министерството на правосъдието заведе дело срещу Apple, то вероятно ще се счита за толкова значимо, колкото антитръстовото преследване на Microsoft от страна на американското правителство през 90-те години на миналия век, твърдят правни експерти. То може да се тълкува и като символ на икономическата програма на президента Джо Байдън.

DSA в действие: ЕС започва разследване срещу X (Twitter)Това е първата процедура по силата на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Нова ера на регулиране

Начело на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието и на Федералната търговска комисия (FTC) днес стои ново поколение служители, които твърдят, че в миналото Съединените щати са прилагали недостатъчно антитръстовите закони, а това е довело до вълна от корпоративна консолидация и антиконкурентни практики, вредящи на обществото чрез по-високи цени, по-малък избор или ограничения върху иновациите, продължава с анализа си CNN.

Затова и двете агенции водят дела срещу мощни компании и мегасделки за придобивания.

"Едно от най-големите постижения на администрацията на Байдън, особено по отношение на икономиката, е изтупването на антитръстовата политика от прахта и извеждането ѝ на преден план", смята Дейвид Балто, бивш директор по политиките във FTC.

Членовете на Конгреса също изразяват загриженост относно нарастващата икономическа концентрация, приемайки законодателство, с което увеличават бюджетите на FTC и Министерството на правосъдието.

Tesla се изправя със съдебен иск срещу Шведската транспортна агенцияСтачката на пощенските работници означава, че автомобилите на Tesla няма да получат регистрационните си табели

„Това, заедно с разследването на Камарата на представителите и предложенията за регулиране на магазините за приложения в САЩ, показва как законодателите играят ключова роля в ограничаването на злоупотребите по отношение на конкуренцията“, каза Шарлот Слаймън, антитръстов адвокат и вицепрезидент на Public Knowledge, група за защита на потребителите. „Едно дело срещу Apple би отразило какво могат да направят правоприлагащите органи с повече ресурси“.

То би могло да доведе и до мащабни промени в технологичния сектор, каквито не е имало от времето на делото срещу Microsoft, приключило с революционно споразумение, на което експертите отдават дължимото за развитието на съвременния интернет.

"Ако сега заведат дело срещу Apple, то ще бъде на същото ниво по отношение на мащаба и прилагането", каза Уолфсон.