Китайският онлайн търговец на дребно JD.com заяви, че е спечелил съдебно дело срещу конкурента си Alibaba.

Той е глобен с 1 млрд. юана (140,68 млн. долара) за монополни практики, съобщава Reuters.

Върховният народен съд на Пекин постанови, че Alibaba Group Holding Limited заедно с Zhejiang Tmall Network Co и Zhejiang Tmall Technology Co са злоупотребили с господстващото си положение на пазара и са възприели монополни практики, известни като "избор на един от двама", причинявайки на JD.com сериозни щети, се казва в изявление на JD.com в официалния ѝ акаунт в WeChat.

Корпоративна турбуленция: Защо директорите на компании масово напускатСпоред анализатори, средният срок на работа на изпълнителните директори е намалял значително – от 12 до 5-7 години

"Това решение е не само справедливо за съпротивата на JD срещу монопола "избери един от двама", но и знаков момент в утвърждаването на справедливостта на пазара и реда на конкуренцията чрез върховенството на закона", се казва още в изявлението.

"Това ще бъде важен момент в антимонополния правен процес в Китай.", допълват от компанията. Говорител на Alibaba заяви пред Reuters, че са запознати и "уважават решението на съда".

Завръщането на Ма като знак за разведряване на бизнес средата в Китай Престоят на Ма в странство стана символ на обрата в съдбата на частния сектор в страната През 2021 г. Alibaba беше глобена с рекордната сума от 2,75 млрд. долара в рамките на антитръстова проверка от страна на китайските регулаторни органи, които заявиха, че тя е злоупотребила с господстващото си положение на пазара. Двата гиганта в електронната търговия в Китай се критикуваха взаимно за практиката, наречена избор на един от двама, позовавайки се на марки и търговци, на които според съобщенията е било казано, че ако искат да работят на тяхната платформа, трябва да го правят изключително и само за тях.