Китайската технологична компания Baidu съобщава, че нейният чатбот с изкуствен интелект, пряк конкурент на ChatGPT, Ernie bot, е надхвърлил 100 милиона потребители.

След новината акциите на Baidu затвориха с 3% по-високо в американската търговия, запазвайки леко повишение за 2023 г. Компанията не уточни дали броят на потребителите на Ernie bot обхваща активните такива или само конкретен период от време, съобщава Reuters и припомня, че Microsoft и подкрепяната от нея OpenAI обявиха през ноември, че ChatGPT има около 100 млн. седмично активни потребители. Чатботът не е официално достъпен в Китай, но може да се използва на китайски език.

Ernie bot, който може да се използва и на английски език в допълнение към основния си китайски, изисква китайски мобилен номер за регистрация на потребителя. Приложението е наречено Wenxinyiyan на мандарин.

AI ще контролира съзнанието на персонажите в гейминг индустрията


Baidu пусна своя чатбот през март, но получи регулаторно одобрение за масово разпространение едва в края на август, когато няколко местни играчи също получиха зелена светлина за своите платформи.

Компанията майка на TikTok ByteDance предлага чатбот, наречен Doubao, който от петък сутринта е на второ място в категорията с безплатни софтуери за продуктивност в магазина за приложения на Apple в Китай.

Tencent и Alibaba на свой ред са се фокусирали в по-голяма степен върху продукти с изкуствен интелект за бизнес партньори, но и двете компании предлагат чатботове за обществено ползване в Китай. Този на Tencent е разположен в широко използваното приложение за съобщения и социални медии WeChat.

През ноември Baidu започна да таксува около 8 долара на месец за своята най-усъвършенствана версия на Ernie bot. ChatGPT таксува 20 долара на месец за използване на най-новия си модел.

Earnie Bot на Baidu – китайският отговор на ChatGPT

Марк Валдер, Ringier: Който приеме AI ще бъде победител, останалите губятГлавният изпълнителен директор на 190-годишната организация, споделя пред Profit.bg как лидерите в сектора виждат бъдещето, очертано от изкуствения интелект


Ernie Bot, разработена от китайският технологичен гигант Baidu, е платформа за обслужване на чатботове с изкуствен интелект, базирана на голям езиков модел, наречен Ernie 4.0. Тя е проектирана да разбира човешките намерения и да предоставя точни, логични и приближаващи се до човешките отговори, по подобие на ChatGPT.

Основните характеристики и предимства на Ernie Bot включват:

- Подобрено потребителско изживяване: Ernie Bot предоставя персонализирани препоръки за продукти, улеснявайки пазаруването с естествени и интерактивни разговори. Той има за цел да революционизира потребителското изживяване и да предоставя прозрения в реално време, оформяйки бъдещето на взаимодействията на естествен език.

- Поддръжка на клиенти: Чатботът автоматизира отговорите на често задавани въпроси, като съкращава времето за контакт и осигурява денонощна поддръжка. По този начин той революционизира опита в областта на клиентската поддръжка.

AI плагиатство или какво се случва, когато Grok счупи кода на ChatGPTЛекотата, с която се създава съдържание чрез модели за обучение с изкуствен интелект, може да „отрови кладенеца“ на информация и да генерира


- Подобряване на знанията: Ernie Bot помага за разбирането на сложна информация и предлага по-персонализирани преживявания. Тази функция има потенциала да трансформира области като здравеопазването и образованието чрез управление на данните на пациентите, подобряване на комуникацията и създаване на персонализирани учебни планове за учениците.

- Големи данни и прогнозен анализ: Чатботът може да обработва и анализира големи количества данни, като помага на бизнеса да взема по-добри решения.

- Постоянно усъвършенстване: Ernie Bot позволява на потребителите да предоставят обратна връзка за работата му, което помага за по-нататъшното подобряване на системата, усъвършенстване на нейните отговори и по-ефективно адаптиране към нуждите на потребителите.