Генеративният изкуствен интелект и машинното обучение бяха ярка точка в една иначе тежка година за стартиращите компании и рисковите капиталисти, инвестиращи в тях.

Въпреки цялостния спад във финансирането на стартъпи през 2023 г., проектите в областта на AI и ML привлякоха вниманието на известни инвеститори и компании.

Сред тях са не само OpenAI, получил инвестиция от Microsoft, и съперникът му Anthropic, подкрепен от Google и Amazon, но и други стартъпи като Coreweave, Hugging Face и LangChain.

Няколко представители на компании за рисков капитал, инвестиращи в AI, споделят пред Business Insider прогнозите си за сектора през 2024 г.

Внимателен анализ на бизнес моделите

Пускането на потребителския инструмент ChaptGPT доведе до поток от стартиращи компании с фокус AI инструменти през изминалата година.

Според много инвеститори обаче шумът около генеративния AI ще отстъпи място на фокуса върху резултатите.

Джай Дас, съосновател и партньор в Sapphire Ventures, вярва, че през 2024 г. част от шума ще се разсее и инвеститорите ще следят бизнесите, които могат да носят реални приходи от GenAI технологията.

Голяма част от вниманието ще бъде насочено към компаниите, които наистина правят иновации с AI; Дас прогнозира, че те ще „започнат да изпъкват сред голямото количество стартиращи компании в това пространство.

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес планГолемите сделки идват бързо и яростно, но ще издържат ли повечето стартиращи компании на натиска?

Що се отнася до софтуерните компании, които добавят генеративен AI към своите продукти, инвеститорите ще трябва „да видят бизнес модели, които поддържат цената на тази допълнителна технология и ясен път към монетизация“, казва Джени Филдинг, съосновател и управляващ партньор в Everywhere Ventures.

Филдинг очаква цената на корпоративния софтуер да се повиши, тъй като продуктите стават по-добри. "В края на деня", коментира тя за BI, "някой трябва да плати за всички надградени технологии."

На този фон „новите основатели на стартъпи ще гравитират най-много към финансисти, които имат технологични познания“, смята Нико Бонацос от General Catalyst.

Технологичните гиганти харчат милиарди за AI стартъпи. И си ги връщатMicrosoft, Amazon и Google инвестират в компании като OpenAI и Anthropic, които пък им плащат за скъпите облачни услуги, необходими за работата на техните продукти

Използването на LLM няма да бъде нещо уникално

„Ако трябваше да продавам „опаковката“ на ChatGPT или друга подобна услуга, щях да съм нервен в момента“, казва Нейтън Бениах, основател на Air Street Capital. „Въпреки че дългосрочните ползи от тези технологии са невероятно вълнуващи, използването на термини като „генеративен AI“ ще бъде по-рядко през 2024 г.“, добавя той.

По-големите доставчици на големи езикови модели (LLM) като OpenAI (или Microsoft) могат до голяма степен да попречат на новите участници в пространството с актуализирана технология.

Също така ще стане нормално всяка компания да разработва свои собствени AI стратегии.

„Използването на LLM няма да бъде толкова уникално, колкото изглеждаше през 2023 г., а по-скоро стандарт във всички индустрии и сектори“, прогнозира Маркос Фернандес, управляващ партньор във Fiat Ventures.

Надпреварата за автономни агенти с AI завладява Силициевата долинаЕксперименталните системи на базата на GPT-4 или подобни модели, привличат милиарди долари инвестиции

AI инструментите ще станат по-лесни за използване

Разпространението на софтуер за генериране на текст, аудио и изображения означава, че потребителите и организациите ще станат по-придирчиви при избора на инструментите, които използват.

Джен Улф, управляващ партньор в Initialized Capital, прогнозира, че нарастващата конкуренция ще доведе до „надпревара във въоръжаването“ за потребителското изживяване.

Съвършенството на продуктовия дизайн ще се превърне в още по-голямо конкурентно предимство“, казва Улф.

Пет жизненоважни въпроса за развитието на изкуствения интелектГенериративният AI вероятно ще мине по пътя на интернет – с неговите добри и лоши страни

Пробиви в здравеопазването

Очаква се разходите за AI технологии в здравеопазването да са нараснали с годишен темп от 48% между 2017 г. и 2023 г., надхвърляйки 22 милиарда долара, според проучване на Business Insider.

Латиф Перача, партньор в M13, смята, че 2024 г. ще бъде година на изкуствения интелект в здравеопазването, предвиждайки „изтръгване на неефективността от системата“ и прогнозирайки „големи пробиви в областта по отношение на подобрена диагностика, ранно откриване на заболявания и персонализирано лечение."

Алиса Джафи, партньор в 7wire, казва, че въздействието на генеративния AI върху здравеопазването може да е по-постепенно. „Вярваме, че технологията ще бъде мощна сила на промяната за повишаване на ефективността в здравеопазването, но може би няма да стане толкова бързо“, посочва Джафи и добавя: „Генеративният AI ще бъде ускорител за подпомагане на процеса, свързан с медицинските грижи, но е далеч от това да предоставя действителни услуги.“

56% от ИТ лидерите у нас се съмняват, че компаниите им са готови за AI61% от компаниите в страната искат предимствата на AI, но изграждането на инфраструктурата, която да го поддържа, остава приоритет

Съдържанието ще се издигне до нови висоти и ще повдигне нови въпроси

През изминалата година книги, написани от изкуствен интелект, пробиха списъка с бестселъри на Amazon; песен, направена да звучи така, сякаш е "изпълнена" от Drake и The Weeknd, спечели широко внимание; първата снимка, произведена от DALL-E, спечели световен фотографски конкурс.

Какво следва? „Ще бъдат ли добавени към наградите Грами и Оскари нови категории за творби, генерирани от AI?“, пита Дас от Sapphire Ventures. Радхика Малик, директор на Dell Technologies Capital, размишлява как мултимодалните модели, които могат да „виждат“ текст, изображения и аудио, ще създават ново съдържание.

Всичко това обаче ще повдигне "нови въпроси за човешкото творчество и връзката ни с машините", посочва Дас. „Следващата година съдилищата и регулаторите ще започнат да разбират как собствеността, неприкосновеността на личния живот и авторките права ще работят в генеративната AI икономика.“

Лошите писатели стават по-добри; добрите – по-бързи. Защо ни е страх от AI?ChatGPT е на път да направи революция в икономиката. Зависи от нас как ще изглежда тя

AI ще доведе до лудост при сключването на сделки

Към края на септември 2023 г. инвеститорите са налели 21,4 милиарда долара в стартиращи компании, свързани с генеративни AI инструменти, спрямо 5,1 милиарда долара през 2022 г., според данни на PitchBook.

На този фон може да има повече консолидация и сливания и придобивания в сектора, прогнозира Дон Бътлър, управляващ директор в Thomvest Ventures. „Стартиращите компании осъзнават предимствата да бъдат част от по-голяма компания, която разполага с потребителски данни и инфраструктура за управление на такива данни“, казва той. Иновациите, които стартиращите компании внасят в преосмислянето на процесите и приложенията на големите предприятия, както и предоставянето на достъп до най-добрите таланти, биха могли да направя AI стартъпите привлекателни цели“, добавя Бътлър.

Digital Trends 2023: Превърнете внедряването на AI в непрестанен процесПанелът Fintech Future беше част от богатото съдържание на Digital Trends 2023. Ето основните послания на участниците в него

Идва ли наистина VentureGPT?

Изкуственият интелект ще сервира на инвеститорите сделки на сребърен поднос, смятат някои експерти, според които AI може да открие следващата компания за еднорог.

Майкъл Янг, старши управляващ партньор в OMERS Ventures, казва, че неговата компания събира и сортира потока от входящи сделки с помощта на изкуствен интелект и изпраща потенциални клиенти до инвеститори, чиито интереси съвпадат.

Брайън Пауъл, партньор за таланти в Insight Partners, вижда използването на чатботове за писане на длъжностни характеристики и съобщения до кандидатите, докато Нихал Мехта, генерален партньор в Eniac Ventures, смята, че някой ден компютърна програма ще гласува заедно с инвеститорите по различните сделки.

AI – новият инструмент за концентрация на власт на технологичните гигантиГолемите езикови модели изискват огромни количества данни, а с такива разполагат само те

Възход на LLM с отворен код

През изминалата година се наблюдаваше експлозия на големи езикови модели с отворен код, като инвеститорите прогнозират, че популярността им ще нарасне.

„Екосистемата с отворен код ще бъде ключов фактор за приемането на genAI от предприятията през 2024 г.“, смята Джейк Сейпър, генерален партньор в Emergence Capital.

AI може да промени начина, по който слепите хора „виждат“ светаПомощните технологични услуги интегрират GPT-4 на OpenAI, използвайки изкуствен интелект, за да помогнат при описването на обекти и хора

Виртуален асистент

Подобно на Тони Старк, който разчиташе до голяма степен на AI-асистента Джарвис за различни задачи в Железния човек, в не много далечно бъдеще всеки работник ще има достъп до подоби виртуални асистенти, които ще му позволят да умножи своите способности.

Навин Чада, управляващ партньор в Mayfield, казва, че има две динамики в действие, които ще позволят тази следваща глава за човечеството:

AI ще трансформира Холивуд, но това няма да е история на ужаситеГенеративният AI вече променя начина, по който се правят филми и телевизия. И това е за добро

„Първо, основната ни форма на взаимодействие с изчислителните устройства ще се промени. Ще стане разговорна. Въздействието на тази промяна ще бъде усложнено от втора - за първи път технологията ще може да изпълнява когнитивни задачи, които увеличават собствените ни способности. Вместо просто да ускорява и автоматизира повтарящи се задачи, AI ще генерира много нови неща като хората. В резултат ще можем да умножим собствените си възможности с човекоподобен ко-пилот."

Пабло Домингес, стратегически партньор в Insight Partners, казва, че тези интелигентни асистенти ще опростят начина, по който управляваме личния и професионалния си живот, свързвайки например данните за здравето ни в смарт часовниците с хранителните ни навици и работния режим.

AI вече може да ни „подслушва“ през клавиатурата. Как да се предпазим?Специалистите по киберсигурност се занимават с този проблем, но потребителите трябва да се защитават и сами

Измамниците ще станат по-добри в това да ни заблуждават

Докато служителите в офиса използват AI инструменти, за да повишат нивото си на работа, същото ще важи и за киберпрестъпниците.

Инвеститорите прогнозират нарастване на дезинформацията, deepfake форматите и измамите, като всички те ще станат по-убедителни поради по-широкия достъп до генеративен AI.

Томас Крейн, управляващ директор на Insight Partners, предупреждава за „огромни увеличения на киберактивността“, тъй като измамниците използват евтини големи езикови модели, за да автоматизират атаки в мащаб.

Пълна катастрофа или гениална идея: Какво е новият европейски закон за AIДоговорен след 36-часови преговори, Актът на ЕС за изкуствения интелект беше приветстван като исторически, но реакциите на технологичния сектор са смесени

AI ще бъде регулиран

Безопасността и AI ще продължат да бъдат тема на дискусия и потенциална възможност за някои стартиращи компании.

„AI парапетите“ – или платформите, помагащи на потребителите да използват изкуствения интелект по безопасен начин – са нещо, което трябва да се наблюдава през 2024 г., казва Анна Барбър, партньор в M13 и добавя: „Независимо дали става въпрос за защита на личните данни, разбиране как даден модел е произвел отговор или гарантиране на спазването на законите и разпоредбите, ние смятаме, че това е голяма област за инвестиции през следващата година.“