Google се съгласи да плати 700 млн. долара и да даде възможност за по-голяма конкуренция в своя магазин за приложения, според условията на антитръстово споразумение с американските щати и потребители, оповестено в понеделник във федерален съд в Сан Франциско, съобщава CNBC.

Google ще внесе 630 млн. долара във фонд за уреждане на спора с потребителите и 70 млн. долара във фонд, който ще се използва от щатите-ищци, съгласно споразумението, което все още изисква окончателното одобрение на съдия.

В него се казва, че потребителите, които отговарят на условията, ще получат най-малко 2 долара, както и допълнителни плащания въз основа на разходите си в Google Play Store между 16 август 2016 г. и 30 септември 2023 г.

Всички 50 щата, окръг Колумбия, Пуерто Рико и Вирджинските острови се присъединяват към споразумението.

Epic Games спечели знаково антитръстово дело срещу Google Ако съдебното решение бъде потвърдено, това може да промени цялата икономика на магазините за приложения


Google е обвинена в умишлено повишаване на разходите на потребителите чрез незаконни ограничения върху разпространението на приложения на устройства с Android и ненужни такси за трансакции в рамките на самите приложения. Google не признава, че е извършила нарушение.

Водещият ищец Юта и други щати обявиха споразумението през септември, но условията бяха запазени в тайна преди свързания съдебен процес на Google с производителя на играта Fortnite - Epic Games. Миналата седмица обаче федерално жури в Калифорния прие твърденията на Epic, че части от бизнеса с приложения на Google са използвали антиконкурентни практики.

Уилсън Уайт, вицепрезидент на Google по правителствените въпроси и обществената политика, коментира, че споразумението "надгражда избора и гъвкавостта на Android, запазва силната защита на сигурността, запазва способността на Google да се конкурира с други производители на операционни системи и да инвестира в екосистемата на Android за потребителите и разработчиците".

Компанията заявява също така, че разширява възможността на разработчиците на приложения и игри да предоставят на потребителите алтернативна възможност за фактуриране на покупките в приложенията, след като пилотно е прилагала "избор на таксуване" в САЩ в продължение на повече от година.

Групов иск за $7,9 млрд. надвисва над Sony заради PlayStation StoreВ иска се твърди, че производителят на PlayStation е злоупотребил с господстващото си положение


Като част от споразумението Google добавя, че ще опрости възможността потребителите да изтеглят приложения директно от разработчиците.

Адвокатите на ищците в съдебната си жалба заявяват от своя страна, че условията на споразумението "ще предложат значително, значимо и дълготрайно облекчение за потребителите в цялата страна". Те акцентират, че „нито един друг антитръстов орган в САЩ все още не е успял да осигури средства за защита от такъв мащаб от Google" или друга голяма цифрова платформа.

В своето дело Epic предявява иск за съдебна забрана, но не и за парични обезщетения, а през следващата година се очаква компанията да направи собствено предложение до съда за потенциални промени в Play Store на Google.

Google е изправена и пред други съдебни дела, оспорващи нейните практики в областта на търсенето и цифровата реклама. Компанията отрича да е извършила каквото и да било нарушение по тези дела.