Кристиано Роналдо е изправен пред заплаха от колективен съдебен иск в САЩ заради популяризирането на Binance - най-голямата борса за криптовалути в света.

Ищците твърдят, че подкрепата на футболната звезда за компанията ги е подтикнала към губещи инвестиции.

Затова сега те настояват за обезщетение за "сума, надвишаваща" 1 млрд. долара, съобщава BBC.

Колективният иск е подаден седмица след като Министерството на правосъдието на САЩ нареди на криптоборсата да плати 4,3 млрд. долара под формата на санкции и конфискации.

Binance беше обвинена, че е помагала на клиентите си да заобикалят санкции и че е улеснявала престъпниците и терористите да прехвърлят парични потоци.

Главният изпълнителен директор на компанията Чанпенг Джао подаде оставка, след като призна за нарушения, свързани с пране на пари.

Binance се призна за виновна в пране на пари, плаща 4,3 млрд. долара глобаГлавният изпълнителен директор на най-голямата световна борса за криптовалути се оттегля от поста си

През ноември 2022 г. Binance обяви колекцията от непарични токени (NFT) "CR7" в партньорство с Роналдо, за която футболистът заяви, че ще възнагради феновете "за всички години подкрепа".

NFTs са виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но нямат собствена форма в реалния свят - с други думи, съществуват само в цифров вид. Обикновено се използват за отбелязване на собствеността върху нещо, например снимка или видеоклип онлайн.

"CR7" се отнася до инициалите и номера на фланелката на Роналдо и се използва като марка в редица продукти - от обувки до парфюми, които му помогнаха да се превърне в един от най-богатите спортисти на земята, отбелязва BBC.

Във видеоклип в социалните мрежи, в който обявява партньорството с Binance, Роналдо прави обръщение към бъдещите инвеститори:

"Ще променим играта на NFT и ще изведем футбола на следващо ниво".

Тейлър Суифт отказала $100 млн. oт FTX, не вярвала в криптоиндустрията Условията са включвали продажбата на билети за турне под формата на NFT

Най-евтиният NFT от колекцията е на цена 77 долара, когато е пуснат в продажба през ноември 2022 г. - но една година по-късно цената му е едва около 1 долар.

Ищците твърдят, че популяризирането на Binance от Роналдо е довело до "500% увеличение на търсенията" за криптоборсата, която е регистрирана на Каймановите острови. Според тях, рекламната кампания ги е накарала да инвестират в това, което наричат "нерегистрирани ценни книжа", като BNB на Binance.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) тези активи могат да се считат за ценни книжа и затова знаменитостите, които ги одобряват, трябва да спазват американското законодателство. Председателят на SEC Гари Генслър по-рано коментира, че знаменитостите трябва "да разкрият пред обществеността от кого и колко им се плаща, за да популяризират подобен тип инвестиции в ценни книжа".

"Когато известни личности подкрепят инвестиционни възможности, включително ценни книжа, свързани с криптоактиви, инвеститорите трябва внимателно да проучат дали инвестициите са подходящи за тях и трябва да знаят защо известните личности ги промотират", заяви той.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC

В потвърждение на думите му, ищците настояват Роналдо да разкрие колко му е платено за рекламата – нещо, което до момента не е направил.

Найджъл Грийн, директор на консултантската фирма DeVere Group, заяви, че проблемите в основата на делото са по-сериозни от една реклама с известен футболист.

"Изключително важно е да се признае, че обвиняването само на Роналдо опростява прекалено един сложен проблем. Вместо това вниманието трябва да се насочи и към глобалните регулатори, които бавно установяват ясни насоки за този развиващ се финансов пейзаж.", обяснява той.

Изглежда, че Роналдо и Binance имат планове да работят отново заедно в бъдеще, като в неотдавнашна публикация в социалните мрежи футболистът заяви, че "готвят нещо".

Мейджър Лийг Бейзбол, Формула 1 и Mercedes-Benz също са изправени пред колективни искове, подадени в същия ден, заради популяризирането на провалилата се FTX, допълва BBC.