Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг смята, че криптоиндустрията най-накрая може да затвори главата с множеството скандали и проблеми, след като Binance сключи историческо споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ.

"Действията по правоприлагането срещу Binance ни позволяват да обърнем страницата и да се надяваме, че ще затворим тази глава от историята", казва Армстронг пред CNBC. "Има много криптокомпании, които помагат за изграждането на криптоикономиката и променят финансовата ни система в световен мащаб. Но много от тях все още са малки стартъпи. Мисля, че регулаторната яснота ще помогне за привличането на повече инвестиции, особено от страна на институциите".

Миналата седмица Binance беше ударена от Министерството на правосъдието на САЩ със споразумение за 4 млрд. долара, в резултат на което основателят и главен изпълнителен директор Чанпенг Джао се оттегли и се призна за виновен по обвинения в нарушения на правилата за пране на пари. Правителството обвини Binance в нарушаване на Закона за банковата тайна на САЩ и в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Binance се призна за виновна в пране на пари, плаща 4,3 млрд. долара глобаГлавният изпълнителен директор на най-голямата световна борса за криптовалути се оттегля от поста си


Попитан относно мнението, че криптовалутите се използват главно за цели като измами, пране на пари и финансиране на тероризма - често срещани критики, и затова компаниите от индустрията избягват регулациите, той отговаря:

"Вярно е, че има известна доза незаконна дейност в криптоиндустрията, но всъщност тя е по-малко от 1% от това, което сме виждали. Ако погледнете незаконното използване на пари в брой, то често е по-голямо".

Все пак Армстронг признава, че някои играчи са били "лоши актьори", визирайки случая с Binance, както и срива на криптоборсата FTX и осъждането на нейния основател на затвор заради обвинения в измама.

Армстронг е във Великобритания за Глобалната инвестиционна среща на върха, която събира множество бизнес лидери, за да насърчи чуждестранните инвестиции във Великобритания. По думите му той е "впечатлен" от лидерството на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, когато става въпрос за цифрови валути, и че в резултат на това Coinbase инвестира повече във Великобритания.

Кой и как финансира „Хамас“? Криптовалути, пари в брой, благотворителностПрез последните години Израел е конфискувал криптовалута за


Обединеното кралство се стреми да въведе цифрови активи като криптовалути и стабилни монети в регулаторната рамка.

Понастоящем Coinbase води напрегната съдебна битка с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ във връзка с твърдения, че компанията нарушава законите за ценните книжа със своята платформа.

В тази връзка Армстронг заявява, че се чувства обнадежден относно шансовете на Coinbase да се пребори със съдебното дело. Той също така оспорва идеята, че действията на Комисията по ценни книжа и фондови борси са принудили Coinbase да се премести в чужбина, като добавя, че компанията все още инвестира активно на родния си пазар.