Mastercard удвоява усилията си за откриване и предотвратяване на измами, които се извършват чрез борси за криптовалути.

Компанията съобщава ексклузивно за CNBC, че си партнира с Feedzai - технологична платформа, която има за цел да се бори с прането на пари и финансовите измами онлайн с помощта на изкуствен интелект.

Чрез партньорството възможностите на Feedzai ще се интегрират директно с платформата CipherTrace Armada на Mastercard, която помага на банките да наблюдават трансакциите от над 6000 криптоборси за измами, пране на пари и други подозрителни дейности.

CipherTrace Armada ще бъде вградена директно в технологията на Feedzai, а не достъпна чрез API, като Feedzai ще използва наличните данни, за да дава сигнали в реално време за подозрителни крипто транзакции.

Защо криптовалутите имат главна роля във финансирането на тероризмаВсеки може да създаде адрес на портфейл с криптовалута, без да се налага да преминава проверки като тези от банките


"Това ще повиши процента на разкритите измами, като защити невнимателните потребители, но също така ще открива сигнали за потенциално пране на пари и сметки на мулета", заявява пред CNBC главният изпълнителен директор и съосновател на Feedzai Нуно Себастио. Под „мулета“ се имат предвид потребители, които измамниците използват, за да „изперат“ неправомерно придобитите си средства.

По данни на Feedzai към днешна дата около 40% от измамните трансакции излизат директно от банкова сметка към криптоборса.

Свързването също така ще даде на Mastercard достъп до интелигентния изкуствен интелект на Feedzai, за който компанията твърди, че може да идентифицира и блокира подозрителни трансакции за няколко наносекунди, като едновременно с това разпознава законните трансакции.

Платформата RiskOps на Feedzai анализира трансакции на стойност над 1,7 трилиона долара годишно. Със седалище в Коимбра, Португалия, и Сан Матео, Калифорния, в Силициевата долина, компанията притежава близо 100 патента и генерира средно по 10 патента годишно, за да защити своята технология.

"Много банки, които смятат, че предотвратяват нелегитимни трансакции с криптовалути, всъщност блокират тези, включващи широко признатите и регулирани субекти в криптопространството, но пропускат останалите", казва Себастио.

България може да стане първа в европейската регулация на дигитални валутиТова ще даде юридическа яснота какво се случва с инвеститори, потребители и компании, които предлагат този вид услуги


Навлизане на криптовалутите в мейнстрийма?

Този ход на Mastercard може да се разглежда като пореден знак за легитимация на криптопазара като източник на важни финансови активи, който може да бъде обект на същите правила и рамки за съответствие като традиционните активи.

Банките и другите големи финансови институции проявяват засилен интерес към експериментиране с криптоактиви в своите продукти и услуги. Но следващата стъпка - внедряване на търговски предложения като част от основното им портфолио - се оказва значително по-трудна задача.

Банките са предпазливи заради липсата на всеобхватни регулации и използването на криптовалути за измами и престъпни дейности. Миналата година кражбите и измамите са довели до глобално увеличение от 79% на загубите, свързани с криптовалути, в сравнение с предходната година, според данни на компанията за блокчейн анализ Chainalysis. През 2022 г. незаконни адреси са получили 14 млрд. долара на годишна база, което е почти два пъти повече от откраднатото по този начин през 2020 г.

Огромната мрежа на Mastercard се използва от банкови институции по целия свят за обработка и осребряване на плащания. Компанията се конкурира с другия гигант в областта на плащанията Visa, която също се занимава с поддръжка на картови плащания, наред с други финтех услуги.