Според експерти палестинската групировка „Хамас“ използва глобална финансова мрежа, за да пренасочва подкрепата от благотворителни организации и приятелски държави, като прехвърля парични средства през тунели в Газа или използва криптовалути, за да заобиколи международните санкции.

Въпреки това, пише Reuters, „Хамас“, която управлява ивицата Газа, ще се сблъска с още повече пречки за достъп до средства след последната атака на организацията, при която бяха убити стотици израелци, предимно цивилни. Израел отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния конфликт.

По-рано тази седмица израелската полиция съобщава, че е замразила банкова сметка в Barclays, която според властите е свързана с набирането на средства от „Хамас“, както и криптосметки, използвани за събиране на дарения, без да уточнява колко са сметките или стойността на активите.

Този ход дава представа за сложната финансова мрежа, отчасти законна, отчасти скрита, която е в основата на „Хамас“, или Движението за ислямска съпротива, и неговото правителство в ивицата Газа, което управлява от 2007 г. насам.

Матю Левит, бивш служител на американските служби, специализиран в борбата с тероризма, изчислява, че по-голямата част от бюджета на „Хамас“, възлизащ на повече от 300 млн. долара, идва от данъци върху бизнеса, както и от симпатизиращи държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Как бойците на Хамас успяват да съберат милиони в криптовалутаНе може да се определи дали крипто транзакциите са използвани директно за финансиране на нападението срещу Израел, както и колко крипто израелските власти са иззели от портфейлите на групировките


През февруари миналата година Държавният департамент заявява, че организацията набира средства в други страни от Персийския залив и получава дарения от палестинци, емигранти и собствени благотворителни организации.

Reuters не успява да се свърже с представители на „Хамас“, но в миналото те са заявявали, че финансовите ограничения, наложени на техните дарители, са опит да се неутрализира законната съпротива срещу Израел.

„Хамас“, санкционирана като терористична организация от САЩ, ЕС и Великобритания, все по-често използва криптовалути, кредитни карти или измислени търговски сделки, за да избегне нарастващите международни ограничения, казва Левит.

„Хамас” е един от най-успешните потребители на криптовалути за финансиране на тероризма", казва и Том Робинсън, съосновател на изследователската компания за блокчейн Elliptic.

Тази година обаче организацията заявява, че ще се оттегли от криптовалутите след поредица от загуби.

Изследователите на блокчейн TRM Labs пък изчисляват, че набирането на средства чрез криптовалути е нараснало след сраженията през май 2021 г. Според анализаторите контролираните от „Хамас“ криптоадреси са получили повече от 400 000 долара.

„След атаката от миналия уикенд обаче известните групи за подкрепа, свързани с „Хамас“, са прехвърлили едва няколко хиляди долара чрез криптовалути“, отбелязва TRM. "Една от вероятните причини за малкия обем на даренията е, че израелските власти се насочват към тях незабавно. През последните години Израел е конфискувал криптовалута на стойност "десетки милиони долари" от адреси, свързани с „Хамас“.

Крипто мистерия: Кой контролира бързо растящия стейбълкойн TrueUSD?Пазарната капитализация на TrueUSD се е удвоила от март насам


Между декември 2021 г. и април тази година службите на страната са разбили почти 190 криптосметки, които според тях са били свързани с „Хамас“.

Кораби и снаряди

Независимо дали чрез криптовалута или по друг начин, съюзниците на „Хамас“ намират начини да доставят пари до Газа. Държавният департамент на САЩ разкрива, че Иран предоставя до 100 млн. долара годишно в подкрепа на палестински групи, включително „Хамас“, и посочва използванието методи - чрез подставени лица, корабни трансакции и благородни метали.

До миналата година "Хамас" е създала тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност 500 млн. долара в дружества от Турция до Саудитска Арабия, заявява Министерството на финансите на САЩ, което обяви санкции срещу част от въпроснте компании през май 2022 г.

Израел отдавна обвинява Ислямската република, че подклажда насилието, като доставят оръжия на „Хамас“. Техеран, който не признава Израел, потвърждава в изказванията си, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката - подкрепата на палестинската кауза е стълб на Ислямската република от революцията през 1979 г. насам и начин страната да се наложи като лидер на мюсюлманския свят.

От 2014 г. до днес богатият на природен газ Катар също изпраща стотици милиони долари към Газа, като в един момент отделя по 30 млн. долара на месец, за да подпомогне работата на единствената електроцентрала в анклава и да подпомага нуждаещите се семейства и държавните служители в управляваното от „Хамас“ правителство, акцентира информационната агенция.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC


"Катарската помощ осигурява 100 долара на най-бедните палестински семейства и удължава периода на електричеството през деня в Газа", казва представител на катарската адмнистрация пред Reuters, като добавя, че тя е помогнала за "поддържането на стабилността и качеството на живот на палестинските семейства".

Но Катар върви по опънато външнополитическо въже, приемайки едновременно най-голямата американска военна база в региона, талибаните и други кайни групировки, което често му позволява да посредничи в конфликти.

Помощ по правилата

Финансирането на Катар за Газа всъщност минава през Израел, заявява източник на информационната агенция, запознат с процеса - средствата се прехвърлят по електронен път от Катар към Израел. Израелски служители и служители на ООН пренасят парите през границата до Газа.

Парите се разпределят директно на нуждаещите се семейства и държавни служители в Газа, като всяко семейство или лице трябва да се подпише до името си, че е получило парите. Един екземпляр от този лист отива в Израел, един - в ООН и един - в Катар.

"Помощта на Катар за ивицата Газа е напълно координирана с Израел, ООН и САЩ", заявява катарският правителствен служител.

Едновременно с това през последните години Катар купува гориво от Израел за единствената електроцентрала в Газа. Той също така изпраща египетско гориво, което „Хамас“ може да препродава, използвайки приходите за заплати.

Стивън Реймър от мозъчния тръст Royal United Services Institute прогнозира, че новите опити за пълно ограничаване на достъпа на групировката до официални финансови канали ще имат ограничен успех: "Тактиките им за финансиране се развиха така, че да заобикалят всякакви ограничения."