В понеделник Европейският съюз съобщава, че ще започне разследване на компанията за социални медии X, известна преди като Twitter, по подозрение за нарушаване на задължения в рамките на първата подобна проверка по Закона за цифровите услуги (DSA).

DSA, който влезе в сила през ноември миналата година, изисква от много големите онлайн платформи и търсачки да правят повече за справяне с незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност, както и да защитават услугите си от манипулативни техники.

Производството на ЕС ще се съсредоточи върху противодействието на разпространението на незаконно съдържание в блока и върху ефективността на мерките, предприети за борба с манипулирането на информация, разкриват от Европейската комисия.

Групов иск за $7,9 млрд. надвисва над Sony заради PlayStation StoreВ иска се твърди, че производителят на PlayStation е злоупотребил с господстващото си положение


То ще се фокусира и върху мерките, предприети от X за повишаване на прозрачността на нейната платформа, както и върху подозренията за „измамен дизайн на потребителския интерфейс“.

ЕК добавя, че приоритетно ще проведе задълбочено разследване и ще продължи да събира доказателства чрез изпращане на допълнителни искания за информация, провеждане на интервюта и проверки.

X, собственост на Илон Мъск, е част от групата големи технологични компании, които са изправени пред засилен контрол по силата на DSA.

След нападенията на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон изпрати писма до X, Meta, TikTok и Alphabet (Google), в които им напомни за задълженията им по DSA за справяне с вредното и незаконно съдържание. Платформите отговориха незабавно на Бретон, като изтъкнаха стъпките, които са предприели, за да спрат дезинформацията в своите платформи, но Мъск оспори обвиненията в дезинформация, отправени от европейския политик, припомня информационната агенция.

Дигиталният площад става все по-тих: И големите медии напускат X Водещи медийни брандове не само спряха платените си кампании в социалната платформа на Илон Мъск, но престанаха да публикуват в нея


Към днешна дата единствено X е получила официално искане за информация по DSA, като от ЕК обясняват, че проведеното до момента предварително разследване включва анализ на доклад, представен от X през септември, доклад за прозрачност на X, публикуван през ноември, и отговори на социалната медия на официално искане за информация относно незаконно съдържание, свързано с нападенията на „Хамас“ срещу Израел.

DSA налага нови правила за модериране на съдържанието, защита на личните данни на потребителите и прозрачност. Всяка компания, за която се установи, че ги нарушава, е заплашена от глоба в размер до 6% от нейния глобален оборот.