Фалшиви акаунти в TikTok разпространяват дезинформация за войната на Русия в Украйна сред милиони хора, показват нови данни от китайския гигант в областта на социалните медии, цитирани от CNBC.

Публикациите в сайта за споделяне на видеоклипове са били насочени към украински и руски потребители, както и към много такива в Европа, а съдържанието им е предназначено "изкуствено да засили проруските разкази" за войната, се казва в доклада, публикуван в сряда.

Някои акаунти са били фиктивно обозначени като новинарски канали.

Как фалшива снимка на бебе под руините в Газа разпали социалните мрежиПо-голямата част от дезинформацията е свързана с използване на стари видеоклипове и изображения, публикувани към новини за конфликта между Израел и Хамас.


Отделно разследване на BBC, публикувано миналия петък, идентифицира 800 фалшиви акаунта, които според телевизията са насочени към европейски държави и съдържат фалшиви твърдения, че висши украински служители и техните роднини са си купили луксозни коли или вили в чужбина след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Говорител на TikTok коментира пред CNBC, че компанията е започнала да разследва акаунтите още преди разследването на BBC и че всички идентифицирани фалшиви акаунти са били премахнати.

"Постоянно и безмилостно преследваме онези, които се опитват да влияят на общността ни чрез измамно поведение", добавят в изявлението си от компанията.

По-голямата част от фалшивите акаунти - около 13 000 - идентифицирани от TikTok, са били управлявани от територията на Русия и са разпространявали военната пропаганда на Кремъл на местни езици в Украйна, Русия, Германия, Италия, Турция, Сърбия, Чехия, Полша и Гърция.

Войната Израел – Хамас: Как социалните медии продават илюзия за реалностТърсене на личен поглед върху войната създава възможности за дезинформация, конспиративни теории и пропаганда


Друга част обаче са били управлявани от територията на Украйна и за тях е установено, че "изкуствено усилват разкази, целящи да съберат пари за украинската армия".

Общият брой на последователите на фалшивите акаунти надхвърля един милион, заявяват от TikTok.

Последните новини се прибавят към предишните съобщения за фалшиви проруски акаунти, идентифицирани от TikTok, след като платформата засили контрола на фона на международния натиск върху сайтовете за социални медии да се борят с фалшивите потребители и дезинформацията.

Това се случва и седмица, след като Обединеното кралство обвини Русия, че от години провежда "кампания на злонамерена кибердейност" срещу политици, държавни служители и журналисти, целяща да подкопае британската демокрация.