Meta има срок до 22 декември да предостави на технологичните регулатори в ЕС повече подробности за мерките срещу съдържанието със сексуално насилие над деца в Instagram.

В противен случай, компанията на Марк Зукърбърг рискува да се превърне в обект на официално разследване съгласно новите правила на ЕС за онлайн съдържанието, съобщи Reuters.

През октомври Европейската комисия изпрати първото си запитване за информация относно мерките, предприети за противодействие на разпространението на терористично съдържание и съдържание с насилие, а миналия месец – второ искане за мерките за защита на непълнолетните потребители.

Токсични алгоритми: Как безобидната реклама в Instagram води до педофилияЕксперимент на WSJ разкрива, че алгоритмите на Instagram могат да събират съдържание със сексуална насоченост на деца

"Иска се също така информация за системата за препоръчване на Instagram и усилването на потенциално вредно съдържание", се казва в изявление на Европейската комисия относно последното ѝ запитване.

Искането е в рамките на Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA) - новите технологични правила, изискващи от големите компании да полагат повече усилия в контрола на незаконното и вредно съдържание в своите платформи.

Походът на пазачите: IT гиганти тръгват срещу дигиталния контрол в ЕвропаAlphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta и Microsoft се смятат за компании

Неизпълнението на подобни искания може да доведе до официална проверка и дори до глоби.

TikTok на китайския конгломерат ByteDance и X (Twitter) на Елон Мъск също са получили подобни искания за информация, допълва Reuters.