Европейският регулаторен орган отправи строго предупреждение към Илон Мъск за разпространението на незаконно съдържание и дезинформация в X (Twitter), в разгара на конфликта между Израел и Хамас.

Неспазването на европейските разпоредби относно незаконното съдържание може да доведе до глоби на стойност 6% от годишните приходи на компанията, съобщава CNBC.

Тиери Бретон, европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви в писмо, адресирано до Мъск, че службата му има "индикации", че групи разпространяват дезинформация и "насилствено и терористично" съдържание в X и призова милиардера да отговори в рамките на 24 часа.

Социални мрежи на прицел: Законът за интернет съдържание в ЕС влиза в сила Платформите за социални медии, които са на прицел, включват Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube, Snapchat, LinkedIn и Pinterest

В писмото той напомня на Мъск, че DSA "определя много точни задължения по отношение на модерирането на съдържанието" и че X трябва "да бъде много прозрачен и ясен по отношение на това какво съдържание е разрешено съгласно вашите условия и последователно и усърдно да прилага собствените си политики".

Комисарят заяви, че неотдавнашните "промени в политиките за защита на обществения интерес" са предизвикали объркване сред "много европейски потребители".

Бретон има предвид промяната, която X направи през уикенда в своята политика за обществения интерес, която влияе върху това дали компанията решава да остави определени публикации достъпни за всички, въпреки че съобщенията нарушават правилата на политиката.

Ще може ли Twitter да покрие новите изисквания на ЕС за съдържание?На фона на новия Закон за цифровите услуги, компанията затвори офиса си в Брюксел

"Обществените медии и граждански организации съобщават за случаи на фалшиви и манипулирани изображения и факти, които се разпространяват във вашата платформа в ЕС, като например преправени стари изображения на несвързани въоръжени конфликти или военни кадри, които произхождат от видеоигри", се казва в писмото. "Това изглежда е очевидно невярна или подвеждаща информация."

Бретон заяви, че иска Мъск да гарантира, че "системите на X са ефективни" и "да докладва на моя екип за предприетите кризисни мерки".

Ройтерс: Мъск е уверил ЕК, че ще играе по правилата на ЕСМъск е заявил пред еврокомисаря Тиери Бретон, че планира да се съобрази със законодателството в блока по отношение на незаконното съдържание

Той добави, че очаква X "да поддържа контакт със съответните правоприлагащи органи и Европол и да гарантира, че ще отговаря незабавно на техните искания".

"Напомням ви, че след започване на потенциално разследване и установяване на несъответствие могат да бъдат наложени санкции", пише Бретон.

X не отговори на запитването на CNBC за коментар.