Предприемачът Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация от инвеститори в компанията за криптовалута Dogecoin.

В колективен иск те обвиняват главния изпълнителен директор на Tesla, че е манипулирал криптовалутата, което им е коствало милиарди долари, съобщава Reuters.

Според инвеститорите най-богатият човек в света, за какъвто беше обявен Мъск вчера (1 юни), умишлено е повишил цената на Dogecoin с над 36 000% за две години и след това е допуснал срив.

В заявление пред Федералния съд в Манхатън инвеститорите твърдят, че Мъск е използвал постове в платформата си Twitter, услугите на платени онлайн инфлуенсъри, участието си през 2021 г. в шоуто "Saturday Night Live" на NBC и други "рекламни трикове", за да търгува изгодно за тяхна сметка чрез няколко портфейла с Dogecoin, които той или Tesla контролират.

Според инвеститорите това включва случай, в който Мъск е продал около 124 млн. долара от Dogecoin през април, след като е заменил логото на синята птичка на Twitter с логото на кучето Шиба Ину на Dogecoin, което е довело до 30% скок в цената на Dogecoin.

Чрез манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация Мъск е измамил инвеститорите, за да популяризира себе си и своите компании, се казва още в подадения иск.

Алекс Спиро, адвокат на Илон Мъск и Tesla, отказа да коментира новината за жалбата на инвеститорите. Техният адвокатът също не е отговорил на запитванията за коментар на Reuters.


Още седем инвеститори влязоха в съдебна битка с Мъск заради DogecoinТе се присъединяват към Кийт Джонсън, който определя търговията с криптовалутата като хазартна игра

Въпросните обвинения са включени в предложената трета изменена жалба в съдебен процес, който започна още през юни миналата година.

През март Мъск и Tesla поискаха отхвърляне на втората изменена жалба, като я нарекоха "фантастично произведение", а на 26 май заявиха, че поредното изменение на документа е неоснователно.

В заповед от 31 май окръжният съдия на САЩ Алвин Хелърстийн заяви, че "вероятно" ще допусне третата изменена жалба, като ответниците няма да бъдат ощетени.

Той също така уважи искането на инвеститорите за отстраняване на Фондацията с нестопанска цел Dogecoin Foundation като ответник. Нейният адвокат Сет Левин нарече отхвърлянето "задоволителен резултат".

Може ли Линда Якарино да укроти Мъск и да върне рекламодателите в Twitter?Новият главен изпълнителен директор на платформата вече е подавала ръка на милиардера в общуването му с брандовете

Междувременно стана ясно, че ръководителят на отдел "Доверие и сигурност" в Twitter Ела Ъруин е подала оставка. Това се случва в момент, когато компанията е критикувана за слабата защита срещу вредно съдържание, откакто Илон Мъск я придоби през октомври.

Ела Ървин, която се присъедини към Twitter през юни 2022 г., пое поста ръководител на екипа за доверие и сигурност през ноември, когато предишният ръководител Йоел Рот подаде оставка. Тя наблюдаваше модерирането на съдържанието в платформата.

Тя отказа коментар пред Reuters, а Илон Мъск също не отговоря на запитванията.

По-рано този месец той обяви, че Линда Якарино, бивш шеф на рекламния отдел на NBCUniversal, ще поеме поста главен изпълнителен директор на Twitter.

След придобиването от Ило Мъск Twitter намали драстично разходите си и уволни хиляди служители, голяма част от които са работили за предотвратяване на вредно и незаконно съдържание, защита на честността на изборите и предоставяне на точна информация в платформата.

Мъск популяризира функция, наречена "Бележки на общността", която позволява на потребителите да добавят контекст към туитовете, като начин за борба със заблуждаващата информация в Twitter.

Платформата се оттегля от Кодекса за борба с дезинформацията

Компанията също така е изправена пред все по-засилен контрол от страна на регулаторните органи относно усилията си за модериране.

Миналата седмица Twitter се оттегли от доброволно споразумение с ЕС за борба с дезинформацията. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди Twitter, че няма да може да избегне правни задължения в ЕС, след като се откаже от доброволното споразумение, припомня Reuters.