Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск – Neuralink, е получила зелена светлина от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) за първото ѝ клинично изпитване върху хора, съобщава Reuters, добавяйки, че това е важен етап за компанията след предишните трудности за получаване на одобрение.

Разрешението на FDA "представлява важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора", заявяват от Neuralink в съобщение в Twitter. От компанията не уточняват целите на проучването, в рамките на което ще бъде реализирано разрешителното, като отбелязват единствено, че все още не набират пациенти и че скоро ще дадат повече подробности.

Мъск неведнъж е споделял мнението, че мозъчните импланти биха могли да лекуват редица заболявания, включително затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, както и да позволяват сърфиране в интернет и телепатия. В края на миналата година той влезе в новинарските заглавия, когато обяви, че е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на децата си.

5 технологични иновации в помощ на хората с деменция Страдащите от подобни заболявания имат нужда от подпомагане във всеки аспект от ежедневието и технологиите помагат за това


Поне четири пъти от 2019 г. насам Мъск прогнозира, че Neuralink ще започне изпитания върху хора, но компанията е поискала одобрение от FDA едва в началото на 2022 г., като агенцията е отхвърлила заявлението, посочват още от новинарската агенция, позовавайки се на седем настоящи и бивши служители на институцията.

Според служителите FDA е посочила на Neuralink няколко опасения, които е трябвало да бъдат отстранени, преди да се даде разрешение за опити с хора. Основните проблеми са били свързани с литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно изваждане на импланта, без да се увреди мозъчната тъкан.

Основаната през 2016 г. компания Neuralink досега е била обект на няколко федерални проверки. През май американските законодатели призоваха регулаторните органи да разследват дали съставът на комисията, която наблюдава тестовете върху животни в Neuralink, е спомогнал за реализацията на „провалени и прибързани експерименти“.

С чип в черепа - как мозъчно-компютърните интерфейси променят хората Проучвания показват, че иновативната технология, разработвана от Neuralink на Мъск, може да доведе до странни ефекти


Отделно от това Министерството на транспорта на САЩ проверява дали Neuralink не е транспортирала незаконно опасни патогени върху чипове, извадени от мозъци на маймуни, без подходящи мерки за изолиране.

Не на последно място, Neuralink се разследва и от Службата на главния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ за потенциални нарушения на правилата за хуманно отношение към животните.

От компанията не са отговорили на исканията на Reuters за коментар относно проверките.