Технологичните гиганти са изправени пред най-голямото си предизвикателство от десетилетия насам, тъй като антитръстовите регулатори от двете страни на Атлантическия океан тръгнаха на поход срещу предполагаемите антиконкурентни практики, които биха могли да доведат до принудителен разпад на емблеми за сектора като Apple и Google на Alphabet.

Това също така може да вдъхнови надзорните органи по целия свят да се включат в този поход, както се вижда от нарастващия брой антитръстови проверки в различни държави след започването на дела в ЕС и САЩ. От разпадането на AT&T преди точно 40 години досега нито една компания не се е сблъсквала с възможността за принудително разделяне под ръководството на регулаторните органи в САЩ.

В същото време Google вече заяви, че не е съгласна с обвиненията на ЕС, докато Apple - че американският иск е погрешен от гледна точка на фактите и закона.

През 1984 г. AT&T, известна също като Ma Bell, беше разделена на седем независими компании, наречени Baby Bells, за да се разбие един от най-мощните монополи на 20-ти век. Понастоящем единствените оцелели дружества са AT&T, Verizon и Lumen.

Сега регулаторните органи в САЩ твърдят, че компании като Apple и Google също са изградили непробиваеми екосистеми около своите продукти, което затруднява клиентите им да преминат към конкурентни услуги. Те наричат това явление “оградени дворове”.

В сряда Министерството на правосъдието на САЩ предупреди Apple, чиято пазарна стойност възлиза на 2,7 трилиона долара, че заповедта за разделяне не е изключена като средство за възстановяване на конкуренцията. До това съобщение се стигна, след като федералните власти се обединиха с 15 щата в иск за монополизиране на пазара на смартфони, възпрепятстване на конкурентите и завишаване на цените срещу производителя на iPhone. Очаква се финалното решение по делото да отнеме години, тъй като технологичният гигант със сигурност ще направи всичко възможно то да бъде с положителен изход за него.

Действията на САЩ идват на фона на други нарастващи заплахи за лидерите в технологичния сектор от Европа. Големите технологични компании скоро ще бъдат подложени на още по-строг контрол на Стария континент, като Apple, Meta Platforms и Alphabet вероятно ще бъдат разследвани за потенциални нарушения на Закона за цифровите пазари (DMA). Тези разследвания могат да доведат до големи глоби и дори до заповеди за разваляне на сделки при повторни нарушения, посочват източници от европейската администрация пред Reuters.

Ръководителят на антитръстовия орган на ЕС Маргрете Вестагер успя да наложи приемането на драстичните мерки миналата година, когато обвини Google в антиконкурентни практики в своя бизнес с рекламни технологии. Тогава тя заяви, че изискването Google да продаде част от активите си изглежда е единственият начин да се избегне конфликт на интереси, тъй като това ще попречи на гиганта в интернет търсенето да приоритизира собствените си технологични услуги за онлайн цифрова реклама. Окончателното решение по казуса се очаква до края на годината.

Депутатът от Европейския парламент Андреас Шваб, който участва активно в изготвянето на знаковите технологични правила на ЕС, които влязоха в сила този месец, коментира, че законодателите искат смели действия срещу големите технологични компании, които не спазват изискванията.

"Ако те не спазват DMA, можете да си представите какво ще поиска ЕП. Разрушаването им. Крайната цел е да направим пазарите отворени, справедливи и да позволим повече иновации", акцентира той.

Разформироването е трудна задача

Далеч не е сигурно обаче, че регулаторите ще издадат заповед за разформироване на някой от технологичните гиганти, тъй като обмислят и други варианти, при които неправомерните действия водят единствено до глоба. Правните експерти също така посочват, че новото мега дело срещу Apple в САЩ, инспирирано от това срещу Microsoft от 1998 г., този път може да бъде по-трудно за довеждане до успешен край.

"В Европейския съюз има по-малко традиции в тази посока и възможността за разделяне на някоя компания се разглежда като много крайна мярка. Това никога не се е случвало досега", припомня пред информационната агенция служител на ЕК.

“Силно интегрираната система на Apple също би затруднила разделянето на компанията в значително по-голяма степен, отколкото евентуално при Google”, смята адвокатът Деймиън Герадин от Geradin Partners, който съветва няколко разработчици на приложения в други дела срещу Apple. "Струва ми се, че това е много по-сложно да се направи. Говорите за нещо, което е интегрирано напълно - не можете да принудите Apple да се раздели със своя App Store. В това няма смисъл".

Според него би било по-добре да се наложат задължителни изисквания, които да накарат технологичния гигант да прави определени неща, докато в случая с Google заповедта за разделяне може просто да бъде насочена към придобиванията на компанията, направени в посока укрепване на ключовите ѝ услуги.

"По-вероятно е Министерството на правосъдието на САЩ да се насочи към средства за защита като отваряне на хардуерните функционалности или да се уверят, че разработчиците не са дискриминирани по отношение на плащанията", казва и Макс фон Тун, директор на групата за защита на интереси Open Markets.

Apple получава по-голямата част от приходите си на стойност близо 400 млрд. долара годишно от продажбата на хардуер - iPhone, Mac, iPad и умни часовници. Второто по големина перо е бизнесът с услуги, който носи около 100 млрд. долара годишно.

Структурните средства за защита, като например разделянето, в крайна сметка ще бъдат тествани в съдилищата. Опитът с подобни структурни мерки не е голям, но малкият, който имаме, показва, че това е много трудно да се направи - най-малко заради огромните правни предизвикателства", категоричен е в заключение Асимакис Комнинос, партньор в адвокатската кантора White & Case.