Акциите на Alphabet се повишиха с 3% в предпазарната търговия в понеделник след новината, че Apple води преговори за лицензиране на Gemini за бъдещи модели на iPhone.

Gemini е пакетът от генеративни AI инструменти на Google, вариращи от чатботове до асистенти за кодиране.

Според информация на Bloomberg Apple води преговори с Google, собственост на Alphabet, за да позволи на производителя на iPhone да лицензира и да вгради своя двигател за изкуствен интелект Gemini в iPhone.

Позовавайки се на свои източници, Bloomberg информира, че двата технологични гиганта са „в активни преговори“ за захранване с Gemini на определени нови функции, които трябва да бъдат пуснати в софтуера на iPhone по-късно тази година.

Акциите на Alphabet от клас A бяха с 2,99% по-високи в предпазарната търговия, докато акциите от клас C скочиха с 3,09%. Акциите на Apple се търгуваха с около 0,53% повишение.

Apple може да пусне iOS 18 – най-новата си операционна система за iPhone – на своята световна конференция за разработчици през юни.

Технологичният гигант наскоро e провел дискусии с OpenAI и обмисля използването на неговия модел, според източниците, цитирани от Bloomberg. Според информацията обаче „двете страни не са решили условията или брандирането на споразумение за AI и как ще бъде приложено“.