В писмо до служителите главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай коментира грешките на компанията с изкуствения интелект, които принудиха Google да извади функцията си за генериране на изображения Gemini офлайн за по-нататъшно тестване.

Пичай нарича ситуацията „проблематична“ и смята, че тя е обидилa потребителите на Google.

Google представи генератора на изображения чрез Gemini, основната група модели на AI на компанията. Инструментът позволява на потребителите да въвеждат подкани за създаване на изображение. През изминалата седмица те откриха исторически неточности, които скоростно бяха разпространени онлайн. Компанията изтегли функцията миналата седмица, като каза, че ще я пусне отново през следващите седмици.

„Знам, че някои от отговорите на инструмента са обидили нашите потребители и са показали пристрастие – за да бъде ясно, това е напълно неприемливо“, пише Пичай до служителите. „Никой AI не е перфектен, особено на този нововъзникващ етап от развитието на индустрията, но знаем, че за нас летвата е висока.“

Новината идва, след като Google промени името на своя чатбот от Bard на Gemini по-рано този месец.

В писмото на Пичай се казва, че екипите работят денонощно, за да се справят с проблемите и че компанията ще въведе ясен набор от действия и структурни промени, както и „подобрени процеси на стартиране“.

„Винаги сме се стремили да предоставим на потребителите полезна, точна и безпристрастна информация в нашите продукти“, пише Пичай. „Ето защо хората им вярват. Това трябва да бъде нашият подход към всички наши продукти, включително нововъзникващиte инструменти с изкуствен интелект.“

Ето пълният текст на обръщението на Пичай:

Искам да обърна внимание на скорошните проблеми с отговори на текст и изображения в приложението Gemini (преди Bard). Знам, че някои от отговорите му са обидили нашите потребители и са показали пристрастие – за да бъде ясно, това е напълно неприемливо и ние сбъркахме.

Нашите екипи работят денонощно, за да разрешат тези проблеми. Вече виждаме значително подобрение на широк набор от подкани. Никой AI не е перфектен, особено на този нововъзникващ етап от развитието на индустрията, но ние знаем, че летвата е висока за нас и ще се придържаме към нея колкото и време да е необходимо. Ще прегледаме случилото се и ще се уверим, че го коригираме в мащаб.

Нашата мисия да организираме световната информация и да я направим универсално достъпна и полезна е свещена. Винаги сме се стремили да предоставим на потребителите полезна, точна и безпристрастна информация в нашите продукти. Ето защо хората им вярват. Това трябва да бъде нашият подход към всички наши продукти, включително към нашите нововъзникващи инструменти с изкуствен интелект.

Ще управляваме ясен набор от действия, включително структурни промени, актуализирани насоки за продукти, подобрени процеси на стартиране, стабилни оценки и технически препоръки. Разглеждаме всичко това и ще направим необходимите промени.

Ние знаем какво е необходимо, за да създадем страхотни продукти, които се използват и обичат от милиарди хора и компании, а с нашата инфраструктура и изследователски опит имаме невероятен трамплин за AI вълната. Нека се съсредоточим върху най-важното: създаване на полезни продукти, които заслужават доверието на нашите потребители.