Google обяви мащабно ребрандиране на своя чатбот Bard, включително ново приложение и абонамент.

Bard, основният конкурент на ChatGPT, вече се нарича Gemini - същото име като набора от модели на изкуствен интелект, които го захранват.

Компанията обяви и нови начини за използване на инструмента от потребителите: От днес потребителите на Android и iOS могат да изтеглят ново специално приложение за Gemini.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай подчерта ангажимента към изкуствения интелект по време на разговора за приходите на компанията на 30 януари, пише CNBC.

Пичай заяви, че в крайна сметка иска да предложи агент с AI, който да може да изпълнява все повече задачи от името на потребителя, включително в рамките на Google Search.

Всички познаваме ChatGPT. Кои са другите AI инструменти, трупащи посещения?ChatGPT остава най-популярната платформа за изкуствен интелект, следван по-малко известни, но широко използвани чатботове, генератори на изображения и инструменти за писане

"Промените са първата стъпка към изграждането на истински асистент с изкуствен интелект", заяви Сиси Хсиао, вицепрезидент в Google.

Днес компанията обяви и нова опция за абонамент за потребители, които искат достъп до Gemini Ultra 1.0, най-мощния вариант на модела.

Достъпът струва 19,99 долара на месец чрез Google One, платеното приложение на компанията за съхранение на данни.

Налице е и двумесечен безплатен пробен период.

Пускането на услугата е достъпно в повече от 150 държави и територии, но засега е ограничено до английски език.

Google планира скоро да разшири езиковите предложения, като включи японски и корейски, както и други езици.

Запознайте се с Gemini: Най-мощният изкуствен интелект на GoogleКомпанията планира да лицензира Gemini за клиенти чрез Google Cloud, които да го използват в собствените си приложения

Преименуването засяга и Duet AI - предишното име за "пакетните агенти с изкуствен интелект" в рамките на Google Workspace и Cloud, които са предназначени да изпълняват задачи за компании.

Инструментите вече ще се наричат Gemini for Workspace и Gemini for Google Cloud.

Абонатите на Google One, които плащат за абонамент за изкуствен интелект, ще имат достъп до Gemini в Gmail, Docs, Sheets, Slides и Meet, съобщава CNBC.

Що се отнася до причината за промяна на името, Хсиао заяви, че целта е да се помогне на потребителите да разберат, че взаимодействат директно с моделите, които са в основата на чатбота.

"Bard беше начинът да се говори с нашите най-съвременни модели, а Gemini са нашите най-съвременни модели", каза Хсиао.

Инструментите биха могли потенциално да планират групови срещи, като сканират календара на всички, за да се уверят, че няма конфликти, да резервират пътувания и дейности, да купуват подаръци за близките или да изпълняват конкретна работна функция.

Понастоящем функциите до голяма степен се ограничават до задачи като обобщаване, генериране на списъци със задачи или подпомагане на писането на код.