Google обяви, че спира функцията си за генериране на изображения с изкуствен интелект Gemini, след като заяви, че тя предлага "неточности" в исторически снимки.

Потребители в социалните мрежи се оплакват, че инструментът генерира изображения на исторически личности, с пример за бащите-основатели на САЩ, като цветнокожи.

Това доведе до конспиративни теории в интернет, според които Google умишлено избягва изобразяването на бели хора, пише The Verge.

Компанията отговори в X, че функцията на изкуствения интелект може да "генерира широк спектър от лица. И това като цяло е добре, защото хората по цял свят я използват".

Тя добави, че софтуерната функция "пропуска целта в този пример", като написа, че "работят за незабавното подобряване на такъв вид изображения".

Днес Google публикува актуализирано изявление, в което се казва, че ще спре функцията на Gemini за генериране на изображения на хора и скоро ще пусне "подобрена" версия.

Инструментът за генериране на изображения беше пуснат в началото на февруари чрез Gemini, който преди това се наричаше Bard. Той е изправен пред предизвикателства в момент, когато Google се опитва да настигне подкрепяната от Microsoft OpenAI.

Докато компанията се сблъсква с проблеми при създаването на изображения от Gemini, миналата седмица Open AI пусна в действие Sora - своя нов модел, който може да създава видео от текстови заявки.

Джак Кравчик, продуктов директор за Gemini в Google, заяви в сряда, че възможностите на компанията за генериране на изображения отразяват "глобалната потребителска база" на технологичния гигант и че тя се отнася сериозно към "представителството и пристрастията".

"Ще продължим да правим това за заявки с отворен край (изображенията на човек, който разхожда куче, са универсални!)", написа Кравчик в X.

"Историческите контексти имат повече нюанси и ние ще продължим да се коригираме, за да се съобразим с това".

Google стартира Gemini, най-усъвършенствания си модел на изкуствен интелект, в края на 2023 г. Този месец тя също така ребрандира Bard, своя конкурент ChatGPT. Освен това компанията стартира абонаментна услуга за по-мощна версия на AI модела.

Към този момент ако поискате изображение на човек инструментът изписва:

“Работим за подобряване на способността на Gemini да генерира изображения на хора. Очакваме тази функция да се завърне скоро и ще ви уведомим, когато това стане.”