Силният месечен доклад за работните места в САЩ в крайна сметка възобнови ралито на фондовия пазар, което беше затихнало през последните сесии.

Основните борсови индекси завършиха нагоре в петък, като S&P 500 напредна с 1,1%, Nasdaq Composite спечели 1,2%, а Dow Jones Industrial Average добави 307 пункта, или 0,8%.

Всичките 11 сектора на S&P 500 се покачиха в последната за седмицата търговска сесия.

Докладът на Министерството на труда показа, че нарастването на работните места е по-високо от очакваното от икономистите, а нивото на безработица остава ниско, докато средните почасови доходи се покачват с най-бавния темп от юни 2021 г.

Това според много инвеститори е знак, че мечтаният сценарий, в който икономическият растеж не е твърде горещ или твърде студен, остава непокътнат, запазвайки надеждите за намаляване на лихвите през юни, както и залозите, че икономиката на САЩ ще избегне рецесия, обобщава The Wall Street Journal.

Преди доклада за работните места ралито на фондовия пазар беше загубило сила през последните търговски сесии, докато инвеститорите се опасяваха от нарастващите цени на суровините, геополитическото напрежение и търпеливия подход на Федералния резерв относно намаляването на лихвените проценти.

Тези притеснения изпратиха S&P 500 към най-лошото му еднодневно представяне от февруари в четвъртък и дори печалбите в петък не изтриха седмичните загуби.

Широкият индекс е загубил 1% за седмицата, най-големият му подобен спад от началото на януари. Индексът на сините чипове Dow е надолу с 2,3%, а Nasdaq - с 0,8% по-нисък.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ скочи до 4,377% в петък - най-високото ѝ ниво от ноември. Доходността расте, когато цените на облигациите падат.

Междувременно много инвеститори следят отблизо движението на цените на петрола. Фючърсите на суровия Брент се повишават в продължение на четири последователни седмици, приключвайки в петък на 91,17 долара за барел.

„Това носи рискове от гледна точка на инфлацията и растежа“, казва пред WSJ стратегът на UBS Asset Management Евън Браун, според когото нарастващите цени на петрола могат да намалят реалната потребителска сила на американците, които досега продължаваха да харчат въпреки по-високите лихви.

На този фон акциите на енергийните компании бяха сред най-големите печеливши на фондовия пазар тази седмица, като Exxon Mobil и Occidental Petroleum са добавили съответно 4,4% и 6,6%.

Енергийният сектор на S&P 500, най-големият член на който е Exxon, изпреварва технологичния от началото на годината, отбелязва пазарният анализатор на WSJ Джеймс Макинтош.

Оценката на енергийния сектор освен това се е повишила до най-високата си стойност, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през март 2022 г., използвайки съотношението цена към бъдеща печалба.

Цените на златото също продължиха да се покачват, като фючърсите на благородния метал отбелязаха най-голямото си едноседмично процентно увеличение от октомври и завършиха седмицата с рекорд.

Защо фондовият пазар продължава да променя историите, на които вярва?

Ръстът на компании като Exxon е важна промяна на пазара, на която инвеститорите би било разумно да обърнат голямо внимание - в случай че разказът на Уолстрийт се промени отново, посочва още Джеймс Макинтош.

“Инвеститорите обичат да дестилират объркващите променливи, които движат цените, в един единствен разказ. След като достатъчно хора се споразумеят за това „какво движи пазарите“, разказът започва да се самоосъществява – докато, разбира се, нещо не прекъсне историята и не я промени”, отбелязва анализаторът на WSJ.

„Петролът, подобно на златото, е в необичайната позиция да се възползва от две конкуриращи се теми – гореща икономика и геополитически заплахи“, добавя той.

Нека да разгледаме скорошните пазарни истории.

Имаше огромна промяна в разказа още през октомври 2023 г., когато доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ достигна 5%, а ястребите на Фед останаха мрачно настроени, тревожейки се, че тази висока доходност ще насочи икономиката към застой.

Доходността се понижи и фондовият пазар потръгна, подкрепен от положителните намеци на председателя на Фед Джером Пауъл за намаляване на лихвените проценти. Инвеститорите направиха залози за шест намаления през 2024 г., което още повече повиши пазарите на акции.

През януари историята започна да се фокусира върху икономиката. Стана ясно, че растежът е по-силен от предполагаемото и Фед подчерта прогнозата си за само три намаления на лихвите. Вместо да се тревожат, че лихвите ще останат по-високи от очакваното, инвеститорите приветстваха перспективата за по-малко съкращения като знак за стабилна икономика. Така Уолстрийт обърна наратива, че добрите новини за икономиката са лоши за акциите – в момента, очевидно, смята противоположното, по думите на Макинтош.

Проблемът с растежа е, че той има граници, а в основата на тези граници е цената на петрола, която изпомпва доходите на потребителите, посочва анализаторът. Прекалено голямото търсене и растящата цена означава, че останалата част от икономиката губи.

Опасността за инвеститорите е, че последните повишения на чувствителните към инфлацията петрол, бензин, мед и злато са сигнал, че икономическият растеж ще доведе до втори кръг на инфлация, отбелязва анализаторът на WSJ. На този фон той прогнозира, че централните банки ще се въздържат от намаляване на лихвите, което в крайна сметка трябва да забави икономиката.