Работодателите в САЩ са добавили сезонно коригирани 303 000 работни места през март, съобщи Министерството на труда в петък. Това е значително над очакваните 200 000 позиции от икономисти, посочва The Wall Street Journal.

Нивото на безработицата пада до 3,8% спрямо 3,9% през февруари, в съответствие с очакванията.

Данните идват на фона на притесненията на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ отлага плановете си за разхлабване на паричната политика.

Поддържането на висока заетост и инфлация под контрол поставя централната банка на САЩ в трудна позиция: ако намали лихвените проценти твърде скоро или твърде много, инфлацията може да се покачи отново. Ако изчака твърде дълго, напрежението от високите лихви може да навреди на пазара на труда, тласкайки икономиката към рецесия, коментира WSJ.

Американските работодатели продължават да създават нови позиции през последната година въпреки високите лихвени проценти. В същото време нивото на безработица се повишава – през март миналата година то е било 3,5%.

По отношение на ръста на заплатите, ключовият показател за средни почасови доходи показва 0,3% ръст за месеца и 4,1% спрямо година по-рано - в съответствие с прогнозите на Уолстрийт.

Ръстът на работните места идва от обичайните сектори: здравеопазването води със 72 000, следвано от държавната администрация (71 000), отдих и хотелиерство (49 000) и строителство (39 000). Търговията на дребно е допринесла с 18 000 работни места, а категорията „други услуги“ е добавила 16 000.

Играчите на фондовите пазари следят внимателно данните за заетостта, особено докато Федералният резерв обмисля следващите си ходове по отношение на паричната политика. Акциите се сринаха тази седмица на фона на опасенията, че силният пазар на труда и устойчивата икономика могат да накарат централната банка да задържи лихвите на настоящите им високи нива по-дълго от очакваното.

Мохамед Ел-Ериан: Фед прилича на спортен коментатор на живо

Федералният резерв е станал твърде зависим от данните и губи от поглед цялостната си стратегия, коментира междувременно пред CNBC Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz.

По-дългосрочната и по-стратегическа перспектива може да накара централните банкери да установят нова цел за инфлация, която е по-близо до 3%, смята икономистът.

„Вместо да действа стратегически, Фед е прекалено зависим от данните и се е превърнал в спортен коментатор на живо“, посочва Ел-Ериан пред CNBC.

„Това не е ролята на Федералния резерв, той трябва да действа стратегически, като котва и стабилизатор“, допълва икономистът. Той смята, че грешката, която централните банкери могат да направят с паричната политика е, че тя ще се окаже твърде затегната.

Коментарите на Ел-Ериан следват скорошните изказвания на представители на Фед, които започнаха да говорят по-консервативно за намаляването на лихвите.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза в сряда, че централната банка ще се нуждае от допълнителни доказателства, за да оцени текущото състояние на инфлацията, поставяйки под съмнение очакванията за намаляване на лихвените проценти през юни.

Ден по-късно президентът на Фед на Минеаполис Нийл Кашкари каза, че се чуди дали централната банка изобщо трябва да намали лихвите, ако инфлацията остане стабилна, което поведе пазарите надолу.

Ел-Ериан допълва, че тези коментари са пример за „прекомерната реакция на Фед към данните“ и казва, че централната банка трябва да възприеме по-цялостен поглед върху икономиката.

Въпреки това той отбелязва, че ястребовият подход на централните банкери може да е индикация, че те обмислят възможността за нова инфлационна цел.

Главният икономист на Goldman Sachs все още очаква три намаления

Ян Хациус, главен икономист на Goldman Sachs, посочва от своя страна пред CNBC, че все още очаква Фед да приложи три намаления на лихвените проценти, добавяйки, че ще бъде „много изненадан“, ако централната банка на САЩ в крайна сметка реши, че изобщо не са необходими съкращения.

Хациус казва, че е оптимистично настроен за икономиката на САЩ. „По отношение на БВП, ние сме доста над консенсуса, близо до 3% растеж тази година, а по отношение на риска от рецесия сме доста под консенсуса“, посочва той.

Икономистът допълва, че стабилният икономически растеж тази година може да съвпадне с охлаждането на инфлацията, прогнозирайки, че индексът на цените на личните потребителски разходи ще достигне 2,4% до края на 2024 г. и 2% през следващата година.

Основният ценови индекс, който изключва хранителните и енергийните компоненти, е предпочитаната мярка за инфлацията от Фед.

„В такава среда бих очаквал някои намаления на лихвите въз основа на казаното от председателя Пауъл и други представители на Фед“, коментира още Хациус.

„Времето за това, разбира се, ще зависи от краткосрочните данни, от реакцията на Фед, но според нашата прогноза бих бил доста изненадан, ако няма намаления на лихвените проценти тази година. Доста изненадан”, посочва икономистът.

В опит да задържи инфлацията обратно към целта си, Фед повиши лихвените проценти общо 11 пъти през последните години до целеви диапазон от 5,25%-5,5% - най-високото ниво от над 22 години.

Миналия месец Фед запази лихвените проценти стабилни за пета поредна среща - в съответствие с очакванията, като сигнализира, че все още очаква намаления до края на 2024 г.

Към петък сутринта трейдърите даваха почти 94% вероятност лихвите да останат непроменени на срещата на централните банкери през май, според инструмента Fed Watch на CME. Те дават близо 60% шанс за спад на лихвите на срещата през юни, което е значително по-малък оптимизъм спрямо преди седмица.