Топ икономистът Мохамед Ел-Ериан отново предупреждава за "най-голямата грешка в политиката на Фед от няколко десетилетия", имайки предвид агресивното затягане на паричната политика през последната година.

Главният икономически съветник в Allianz многократно критикува централната банка на САЩ, че реагира твърде късно на инфлационното покачване, започнало през 2021 г., а след това отприщи агресивна кампания за затягане на паричната политика, която повиши рисковете от рецесия и финансова нестабилност. Редица банкови фалити в САЩ през последния месец бяха причинени отчасти от скока на лихвите.

"Страхувам се, че това може да се окаже най-голямата грешка на Фед от няколко десетилетия", написа в Twitter икономистът.

Той цитира коментар на Института за международна икономика "Питърсън" (PIIE), предполагайки, че откритите проблеми в последните банкови стрес тестове на монетарния орган са сред факторите, "които засилват аргументите за вероятна поредица от грешки от страна на Федералния резерв".

През февруари Фед публикува няколко макроикономически сценария, използвани в стрес теста на големите банки през 2023 г. PIIE обаче изрази критики, че те не са достатъчно разнообразни и не измерват възможните ефекти от по-високите лихвени проценти върху банките, отбеляза Ел-Ериан в своя туит.

Сривът на Silicon Valley Bank през март, най-големият фалит на кредитор от 2008 г. насам, беше предизвикан от огромни загуби по облигационния портфейл след повишаването на лихвените проценти.

"По причини, на които няма сега да се спираме, банките с размерите на SVB не бяха включени в тези стрес тестове. Но остава още един въпрос: Колко подходящи са избраните макроикономически сценарии?", се казва в доклада на PIIE.

Ел-Ериан за грешките на Фед и примера на Елизабет IIСлед две ужасни години на грешки Фед трябва да намери начин да отговори на бъдещите предизвикателства, категоричен е икономистът

Ел-Ериан също така посочва коментарите, направени от главния изпълнителен директор на Julius Baer Филип Рикенбахер пред Financial Times, за въздействието на високите лихвени проценти върху банковата система.

"Нещата ще останат сложни – всички проблеми от преди месец няма да изчезнат", казва Рикенбахер пред FT. "Все още има вероятност за грешки в политиката на най-високите нива, когато става въпрос за лихвените проценти. Сетивата на всички са изострени в момента."

По-рано Ел-Ериан заяви, че бързото затягане и погрешно характеризиране на инфлацията от страна на централната банка като преходна са "две големи грешки, които той мисли, че ще влязат в учебниците по история".

Той също така наскоро предупреди, че Фед отново жонглира със сложна "трилема" от проблеми – инфлация, растеж и финансова стабилност. Този път не може да бъде избран "един приоритетен политически отговор", който централната банка да предприеме на фона на банковите сътресения, отбелязва още Ел-Ериан.