Способността на Федералния резерв на САЩ да постигне меко приземяване в борбата си срещу инфлацията изглежда все по-малко вероятно, смятат икономисти и самата централна банка.

“За съжаление е възможно Фед да удари спирачките и да ни тласне към рецесия,” заяви икономистът Мохамед Ел-Ериан пред Yahoo Finance.

Прогнозата на Ел-Ериан идва на фона на завишените очаквания на икономисти за спад на икономиката след предприетия през миналата седмица ход от страна на Фед за повишение на основната лихва със 75 базисни пункта, което бе най-голямото от десетилетия.

“Наистина се притеснявам, че вероятността за меко приземяване, което означава сваляне на инфлацията без ненужно да се вреди на икономическия растеж и на заетостта, намаля значително заради поредица от грешки на Федералния резерв,” заяви Ел-Ериан.

Една от тези грешки, според него е, че централната банка на САЩ прекалено късно е признала, че инфлацията се превръща в проблем и не е действала достатъчно бързо, за да се противопостави на повишаващите се цени, като също така е изгубила доверие по време на този процес.

Федерален резерв, който се ползва с ниско доверие, казва Ел-Ериан, кара хората да поставят под въпрос прогнозите на централната банка, както се случи миналата седмица. Централните банки запазват доверието към себе си като създават насоки за бъдеща политика или предават мерките, които възнамеряват да предприемат и показват последвалите от тях резултати, допълва той. Обратно, прогнозите на Фед с “ниското доверие, което имаме днес”, се приемат скептично и са считани за нереалистични.

Ще успее ли Фед да предотврати рецесията в САЩ?Американските икономисти вече не се делят на

“Пазарът изпреварва Фед. Затяга преди Фед," казва Ел-Ериан. "Сега отпуска преди Фед. Просто вижте какво се случва с волатилността при двегодишните щатски държавни облигации."

Председателят на Фед Джером Пауъл призна тази седмица в изслушване пред Банковата комисия в Сената, че рецесията е “възможна,” пояснявайки, че това не е планираният резултат.

Междувременно президентът на подразделението на Фед във Филаделфия Патрик Харкър предложи по-конкретни индикации за вероятността от забавяне на икономиката в интервю за Yahoo Finance.

Вече се отчитат признаци за намаляване на търсенето, което, ако продължи, може да допринесе за не толкова агресивно повишение на лихвите през юли, каза Харкър.

Вместо Фед да води пазара, заяви Ел-Ериан, "пазарът мъкне Фед след себе си, а Фед постоянно закъснява. ... По тази причина доверието в централната банка е толкова важно."

И макар някои представители на централната банка започват да признават, че тяхната кампанията за повишение на лихвите може да доведе до икономически спад, те изглежда омаловажават прогнозите, които много анализатори и икономисти споделят.

В доклад от тази седмица анализатори от Института по инвестициите на BlackRock твърдят, че настоящата посока на повишение на лихвите е на път да спре икономическия растеж без да разреши проблема с инфлацията.

“Прекалено голямото повишение на лихвите крие рискове от предизвикване на рецесия, а в същото време недостатъчното затягане на паричната политика поражда прекалено големи очаквания за инфлацията,” казват анализаторите в техния коментар. “Трудно е да се прогнозира идеален резултат.”