Доскоро едно от най-често срещаните определения за инфлацията от страна на Федералния резерв на Съединените щати беше, че тя е преходна и че увеличенията на цените са временно явление.

Днес това вече не е така.

Инфлацията се увеличава рязко от август 2021 г. насам и вече е извън нормалния диапазон от 2% до 4% в продължение на цяла година.

Индексът на потребителските цени нарасна с 8.5% на годишна база през март - темп, който не е наблюдаван от декември 1981 г.

Така централната банка се раздели с „преходното“ определение за инфлацията и вече открито предупреждава, че тя може да се "вкопае" в икономиката за дълъг период от време, пише CNN.

Засега обаче Фед не дава много насоки за това колко време ще отнеме затягането на монетарната политика и вдигането на лихвите, които имат за цел намаляване на инфлацията.

„Средата е твърде трудна, за да се опитаме да дадем насоки 60 или 90 дни предварително. Има толкова много неща, които могат да се случат в икономиката и по света", заяви управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл миналата седмица, след заседанието на което основната лихва беше повишена с 50 базисни пункта.

Но едва ли има нещо, което инвеститорите да мразят повече от несигурността и тъй като нарастващите лихвени проценти удрят американските капиталови пазари, те искат повече насоки.

Американците, които са силно засегнати от покачващите се цени на газа и храните, също искат да знаят кога най-накрая могат да почувстват известно облекчение, особено ако има риск повишенията на лихвите на Фед да вкарат икономиката в рецесия.

Един поглед в историята може да даде известна представа за това, което предстои. Въпреки че цените бяха относително стабилни през последните четири десетилетия, големите колебания в ценовите равнища не са били нещо необичайно преди началото на 80-те години на миналия век.

Как централните банки по света се борят с инфлацията? В битката си с неотслабващата инфлация централните банки на САЩ, Великобритания и Австралия се видяха принудени да повишат за пореден път лихвените проценти тази седмица

Цените нарастват с много бързи темпове по време на Първата и Втората световна война в резултат на военновременните ограничения, но в мирно време се понижават.

През 70-те години на миналия век САЩ преживяват най-дългия период на повишена инфлация. Президентът Ричард Никсън премахва златния стандарт на долара и два последователни скока в цената на петрола тласкат инфлацията до ниво от 12.3% в края на 1974 г.

Тогава Фед започва да практикува парична политика, която става известна като "спри-тръгни" (stop-go), повишавайки базовите лихви до 16%, след което бързо ги сваля отново. Това води до цикъл, в който повишените лихвени проценти не се поддържат достатъчно дълго, за да сложат край на инфлацията.

В края на 70-те години Пол Волкър поема председателството на Федералния резерв и слага край на тази практика. Той повишава лихвите и ги запазва високи, докато инфлацията не пада, хвърляйки САЩ в рецесия, която е втора за период от само едно десетилетие. В крайна сметка, обаче се постига нормализация на инфлационното равнище, която се запазва през следващите 40 години.

"Имам огромно възхищение от Волкър. Той имаше смелостта да направи това, което смяташе за правилно" каза Джером Пауъл миналата седмица, когато беше попитан за промените в политиката на централната банка.

Означавча ли това, че и днес ще са необходими близо 20 години и две рецесии, за да се върнем към нормалните нива на инфлацията? Пауъл определено не мисли така. По думите му, икономиката е силна и данните за безработицата не изглеждат така, както през 70-те години. Много икономисти смятат, че вече сме достигнали връх на инфлацията и стойностите ѝ скоро ще започнат да спадат.

Днешната инфлация е причинена от глобална геополитическа криза, прекъсвания във веригата за доставки и растеж на потребителското търсене след пандемията от COVID-19.

Заплашен ли е статутът на щатския долар като световна резервна валута?Около 60% от общо 12.8 трилиона долара глобални валутни резерви в момента се държат в долари

„Инфлационният период след Втората световна война вероятно е по-добро сравнение за сегашната икономическа ситуация от 70-те години на миналия век и предполага, че инфлацията може бързо да намалее, след като веригите за доставка се възстановят и натрупаното търсене се удовлетвори“, пише Икономическият съвет на Белия дом.

И все пак, тъй като растежът се забавя, а борсовите индекси се понижават, опасенията за предстояща стагфлация и устойчива висока инфлация се споделят все по-често в публичното пространство.

„Очакваме инфлацията в САЩ да се забави през следващите две години, но напредъкът ще бъде много неравномерен. Има предварителни индикации за известно облекчаване на предизвикателствата по веригата за доставки и ние очакваме процес от типа „две стъпки напред, една назад“ през следващата година.

Цените трябва да започнат да намаляват до 2023 г.“, смятат анализаторите Bank Of America. Те обаче смятат, че проблемите няма да продължат с десетилетия.