Основните борсови индекси в САЩ се понижиха рязко в четвъртък, след като представители на Федералния резерв предположиха, че намаляването на лихвените проценти може да не е неизбежно.

Инвеститорите започнаха да приемат този сценарий тази седмица след като нови икономически данни дадоха сигнали, че намаляването на лихвените проценти все още може да е далеч, а председателят на Фед отправи послание за търпелив подход по отношение на паричната политика.

S&P 500 се понижи през първите два дни от седмицата, отбеляза ръст в сряда, но в четвъртък отново падна, завършвайки с 1,2 надолу.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 1,4%.

Dow Jones Industrial Average също отстъпи с 1,4%, или около 530 пункта, падайки за четвърти пореден ден.

За първи път от около месец и трите индекса се понижават с поне 1%.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ падна до 4,308% от 4,354% в сряда.

През март представители на Фед потвърдиха прогнозата си за три намаления на лихвените проценти тази година. Но признаците за продължаващата сила на американската икономика карат някои инвеститори да се тревожат за вероятността това да се случи.

Акциите започнаха деня стабилно на зелено, след като данни за седмичните молби за безработица показаха по-високи от очакваното нива.

Те обаче обърнаха курса следобед, след коментар на Нийл Кашкари, президент на Федералната резервна банка на Минеаполис, за изданието Pensions & Investments. Той коментира, че през март е предвиждал две намаления на лихвените проценти тази година, но ако инфлацията продължи да се движи без особена промяна надолу, „това ще ме накара да се запитам дали изобщо трябва да правим тези намаления“.

Президентът на Фед в Ричмънд Том Баркин междувременно каза пред Асоциацията за жилищно строителство на Ричмънд, че „е разумно Фед да не бърза“ и че „никой не иска инфлацията да се появи отново“, предава The Wall Street Journal.

Загубите на фондовите пазари в четвъртък бяха широки, като всичките 11 сектора на S&P 500 затвориха на червено.

Нарастващите цени на петрола заради геополитическото напрежение. също допринасят за опасенията от ръст на инфлацията. Цените се повишиха отново в четвъртък, като глобалният референтен суров петрол Брент поскъпна с 1,45% до 90,65 долара за барел - най-високото му ниво от октомври.

Инвеститорите ще получат нови данни за икономиката в петък сутринта, когато бъде публикуван месечният доклад за работните места.

За разлика от САЩ в Европа индексът Stoxx 600 регистрира ръст от 0,18% в четвъртък, като минните акции бяха са с най-сериозен ръст - от 1,7%. Книжата на химическите компании паднаха с 0,6%.

Звездата в Европа беше Volvo, чиито акции скочиха със 7%, след като компанията обяви рекордни продажби за март.