Технологичните акции доведоха до възстановяване на фондовия пазар в САЩ в четвъртък, който падна след данните за инфлацията тази седмица.

Nasdaq Composite се покачи с 1,7%, достигайки нов рекорд за всички времена. S&P 500 спечели 0,7%. Dow Jones Industrial Average загуби около 2 пункта, или 0,01%.

Европейските пазари обаче закриха вчерашната търговска сесия със спад, след като Европейската централна банка очаквано остави без промяна основните си лихвени проценти. Борсите се понижиха въпреки намека на ЕЦБ, че е възможно да свали лихвите през юни, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 0,4%.

На стоковите пазари златото се повиши до още един рекорд, достигайки малко под 2355 долара за тройунция. Суровият петрол Брент спадна с 0,8% до $89,74, но остана близо до върховете от 2024 г.

Американските пазари на акции се понижиха в сряда, след по-горещите от очакваните данни за индекса на потребителските цени, показващи постоянен инфлационен натиск. Това принуди инвеститорите да преосмислят дали Федералният резерв ще може скоро да намали лихвените проценти.

Последният доклад за цените на едро, публикуван в четвъртък сутринта, предложи известно облекчение на трейдърите. Индексът на цените на производител се е повишил с 0,2% през март, което е по-малко от очакванията на икономистите от 0,3%.

Акциите на технологичните компании скочиха, като секторът на информационните технологии на S&P 500 нарасна с 2,4% - най-добре представящият се сегмент в индекса в четвъртък, следван от комуникационните услуги и потребителските дискреционни стоки.

Акциите на Nvidia се покачиха с 4,1%, а Apple напредна с 4,3%.

Amazon се повиши с 1,7%, достигайки нов рекорд за всички времена, след като изпълнителният директор Анди Джаси заяви, че генеративният изкуствен интелект може да бъде една от най-големите технологични трансформации от десетилетия и се ангажира да намали разходите.

Междувременно Уолстрийт продължи да преразглежда прогнозите си за паричната политика на Фед. Експертите на Bank of America заявиха в четвъртък, че сега виждат едно намаление на лихвите тази година - през декември. Преди това те очакваха Фед да започне да намалява лихвите през юни.

В началото на годината трейдърите очакваха шест намаления на лихвите през 2024 г., но сега смятат едно или две съкращения за по-вероятни, според фючърсите на федералните фондове. Някои пък прогнозират, че няма да има никакви съкращения тази година.

Президентът на Федералния резерв на Бостън Сюзън Колинс каза в четвъртък, че спешността за намаляване на лихвените проценти сега е по-малка, отколкото е била по-рано тази година, добавяйки, че рисковете от твърде затегнатата парична политика са намалели“, предава The Wall Street Journal.

Президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс предположи, че Фед вероятно ще запази предпазливия си подход към намаляване на лихвените проценти.

На този фон доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 4,575%, след като в сряда отбеляза най-големия си еднодневен скок от септември 2022 г. Доходността расте, когато цените на облигациите падат.

Традиционното мислене е, че по-високите лихвени проценти са склонни да навредят на цените на акциите, като ограничават икономическия растеж и увеличават относителната инвестиционна привлекателност на облигациите. Но някои инвеститори вече смятат, че фондовият пазар няма да се окаже в тежко положение, ако лихвите останат на сегашните нива. Причината за това е, че американската икономика остава силна, посочва още WSJ.

Историята за печалбите е новината, а историята за лихвените проценти е шумът.

Това казва Дейвид Уодъл, главен изпълнителен директор на Waddell & Associates, по повод сезона на печалбите, който стартира днес с отчетите на JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo.

Анализаторите очакват компаниите в S&P 500 да отчетат близо 3% по-високи печалби за първото тримесечие спрямо същия период преди година, според FactSet. Това ще отбележи трето поредно тримесечие на ръст.

Тримесечните резултати освен това ще покажат на инвеститорите дали корпоративните печалби подкрепят ралито на S&P 500 от 9% до момента.

Широкият борсов индекс се търгува при 21 пъти прогнозираните печалби за 12 месеца напред.

Проблемът е, че очакванията са високи, когато маржовете на печалбата вече са високи, което затруднява тяхното допълнително повишаване, посочва пазарният анализатор на WSJ Джеймс Макинтош, добавяйки, че извличането на още повече ръст не е невъзможно.

В тази среда акциите могат да се справят добре, освен ако и докато икономиката не стане толкова гореща, че Фед да бъде принуден да повиши лихвите отново, за да я охлади, добавя експертът.

Добрата новина е, че по-силна от очакваното икономика би следвало да е добра за печалбите. Лошата е, че по-силна от очакваното икономика в крайна сметка означава по-малко намаления на лихвените проценти тази година и може би никакви, което вреди на оценката на бъдещите печалби, посочва Макинтош.