Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси публикува годишното си писмо до акционерите, а основен акцент в него е изкуственият интелект.

Генеративният изкуствен интелект "може да бъде най-голямата технологична трансформация след облака и може би дори след интернет", заявява технологичният лидер.

Вместо прехвърляне на съществуващата инфраструктура в облак, което изисква много работа по миграцията, AI революцията ще бъде изградена върху облачни платформи от самото начало, обяснява Джаси и допълва:

Размерът на ползите за обществото и бизнеса от възможните решения, ще изуми всички ни.

Изпълнителният директор на Amazon напомня на акционерите да не подценяват значението на сигурността при изкуствения интелект, допълва Business Insider.

"Не подценявайте значението на сигурността в GenAI. Моделите на клиентите с изкуствен интелект съдържат някои от най-чувствителните им данни. AWS и нейните партньори предлагат най-силните възможности за сигурност и постижения в света; и в резултат все повече клиенти искат да стартират своите GenAI на AWS", отбелязва Джаси.

Изграждаме значителен брой приложения GenAI във всеки потребителски бизнес на Amazon, подчертава той и обяснява, че те варират от Rufus (новия асистент за пазаруване с изкуствен интелект), през още по-интелигентна и способна Alexa, до рекламни възможности (улесняващи генерирането, персонализирането и редактирането на висококачествени изображения, рекламни текстове и видеоклипове с помощта на подсказки на естествен език), до приложения за продуктивност в обслужването на клиенти и продавачи, и т.н.

По думите на Джаси, Amazon е близо до целта да изстреля сателитите по проекта Kuiper по-късно тази година и е окуражен от напредъка, въпреки че все още има дълъг път. Проектът на стойност 10 млрд. долара се предвижда да структурира група от над 3200 сателита през следващите шест години.

Amazon се фокусира върху усилията си в областта на изкуствения интелект с трипластов подход: изграждане на основополагащи модели, използване на съществуващи и използване на предварително създадени генни приложения за изкуствен интелект в зависимост от техните нужди и опит.

За да остане успешна и устойчива, Джаси отбелязва, че компанията разчита на своите ключови принципи, които включват фокусиране върху проблемите на клиентите, изграждане на основни инструменти за ускоряване на иновациите, внедряване на по-добри технологии и поуки от неуспехите.

Главният изпълнителен директор е категоричен, че компанията продължава да преоценява намаляването на разходите, като същевременно доставя по-бързо продукти за клиентите.

"Докато гледаме към 2024 г. (и по-нататък), не сме приключили с намаляването на разходите за обслужване", пише Джаси. "Вярваме, че можем да намалим разходите още повече, като същевременно доставяме продуктите си по-бързо за клиентите.", допълва той след като по-рано този месец Amazon обяви, че съкращава стотици работници в подразделение за облачни услуги AWS, припомня Business Insider.

"Никога в историята на Amazon не е имало момент, в който да сме усещали, че има толкова много възможности да направим живота на нашите клиенти по-добър и по-лесен.

Ние сме невероятно развълнувани от това, което е възможно, фокусирани сме върху бъдещето и очакваме с нетърпение да работим заедно, за да го направим", завършва писмото на изпълнителния директор.