В понеделник цените на златото продължиха да растат и достигнаха нов рекорд, подкрепени от очакванията, свързани с намаляването на лихвените проценти в САЩ, и привлекателността му като сигурен актив.

Благородният метал спечели 1,32% и се търгуваше на цена от 2 265,53 USD за тройунция в спот сделките, докато фючърсите в САЩ се повишиха с повече от 2% и достигнаха 2 286,39 USD за тройунция.

"Мисля, че това е наистина вълнуващ момент за златото", коментира пред CNBC Джоузеф Каватони, пазарен стратег в Световния съвет по златото. "Това, което наистина го движи, според мен е, че много пазарни спекуланти наистина са уверени в съкращенията на лихвените проценти и се чувстват комфортно“.

Пазарните наблюдатели очакват Федералният резерв на САЩ да намали лихвите през май или юни. Според данните, публикувани миналия петък, основният показател на Фед за инфлацията за февруари се е повишил с 2,8% на годишна база, което се очаква да остави централната банка на САЩ на изчаквателна позиция, преди да започне да обмисля намаляване на лихвените проценти.

В края на последното си мартенско заседание Фед запази нивата на лихвите, но потвърди прогнозата си за три намаления на лихвите през тази година.

Цени на златото през изминалата година

Цените на златото обикновено са в обратна зависимост спрямо лихвените проценти. С намаляването им то става по-привлекателно в сравнение с активите с фиксирана доходност, като например облигациите, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в среда на ниски лихвени проценти.

Според Цезар Брайън, портфолио мениджър в компанията за управление на инвестиции Gabelli Funds, цените на кюлчетата се повишават и поради търсенето.

"В Китай частните инвеститори бяха привлечени от златото, тъй като секторът на недвижимите имоти се представи зле", казва Брайън, добавяйки, че като цяло икономиката на Китай остава слаба, а фондовият пазар и валутата му не се представят добре.

Ралито на златото досега се подхранваше от солидните покупки от страна на световните централни банки в стремежа им да диверсифицират портфейлите си заради геополитическите рискове, вътрешната инфлация и слабостта на щатския долар, казва на свой ред Каватони от Световния съвет по златото:

"Наистина има сериозни основания те да продължат да купуват, но нека видим дали покупките ще останат толкова големи и за толкова дълго време".

По данни на Световния съвет по златото Китай е водещ фактор както за потребителското търсене, така и за покупките на злато от централните банки.